Parklardaki spor aletlerine dikkat!

Parklardaki spor aletlerine dikkat!

Obeziteye karşı belediye parklarına yerleştirilen spor aletleri, hareket edilmesini sağlaması açısından faydalı olsa da yanlış kullanıldığında birçok zararı da olabiliyor. Hisar Intercontinental Hastanesi'nden fizyoterapist Ömre Ofluoğlu, bilinçsiz kullanımının eklemlere zarar verebileceğini belirtiyor.

2015.08.17 18:25 - Son Güncellenme: 2015.08.17 19:52 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Parklardaki spor aletlerine dikkat!

Son yıllarda giderek kullanımı artan spor aletlerinin bilinçsiz kullanıldığında sağlığımız açısından büyük tehdit yarattığına dikkat çeken Ofluoğlu, 'Sağlıklı ve aktif bireylerde bile bir egzersiz uygulaması yapılırken kullanılan cihazın ergonomisi, kişinin boy-kilosuna uyumu, egzersiz sırasında eklemlerin kazandığı açılar, uygulanan direnç, ağırlık gibi parametreler büyük önem taşır.

İLERİ YAŞTAKİLER İÇİN RİSK DAHA BÜYÜK

Yaşı ileri, spora yatkınlığı olmayan ve fiziksel bir rahatsızlığı bulunan kişilerde bu noktalar daha önemli hale gelir. Özellikle ısınmadan yapılan ani ağırlıklı hareketler, bireylerde ciddi sakatlıkların oluşmasına neden olabilir. Bel, boyun problemleri, omuz, diz ve kalça eklemi ile ilgili sıkıntısı olan bireylerin parklardaki egzersiz aletlerinden önemle kaçınması; sağlıklı bireylerin de muhakkak bilinçli bir şekilde egzersiz yapmaları gerekir. Ayrıca egzersiz programlarının kişiye özel hazırlanması gerektiği de unutulmamalıdır' açıklamasında bulundu.

Parklardaki spor uygulamalarının geliştirilmesi adına;

Cihazlar daha ergonomik, kişiye göre ayarlanabilir hale getirilmeli,
Egzersiz istasyonlarının başına hareketlerin doğru bir biçimde nasıl yapılacağına ilişkin açıklamalar eklenmeli,
Hatta konulabiliyorsa istasyonlara rotasyonlu spor eğitmenleri yerleştirilmeli,
Ayrıca fiziksel bir rahatsızlığı bulunan kişiler egzersiz programından önce mutlaka bir uzmandan yardım alarak, rastgele egzersiz yapmaktan önemle kaçınmalıdır

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2015.08.17 18:25 - Son Güncellenme: 2015.08.17 19:52 - HABER MERKEZİ
A