Pandemiyle mücadelede tek çare aşı! (ÖZEL HABER)

Pandemiyle mücadelede tek çare aşı! (ÖZEL HABER)

Ülkemizde artan koronavirüs vakaları nedeniyle 17 Mayıs'a kadar tam kapanma ilan edildi. Bu süreçte aşılama çalışmaları ise hızla devam ediyor ve aşı randevusu alanlar kısıtlamadan muaf tutuluyor. Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. İmran Sağlık, "Toplumun tüm katmanları aşılanmadığı sürece ortaya çıkan yeni varyantlar, globalleşen dünyadaki hızlı seyahatlerin getirdiği yeni varyantlar, ülkeden ülkeye, toplumdan topluma hızla yayılabilir. Bunun sonucunda ise bizim tam kapanmanın ardından elde edeceğimiz başarı kısa sürede tekrar kaybolabilir. Dolayısıyla bütün dünyada yapılması gereken en önemli şey aşı. Aşı ile ilgili endişeler var ama biz sağlık çalışanları ve en baştan beri pandemiyi takip eden kişiler olarak şunu gönül rahatlığı içinde söylüyoruz ki ülkemizde uygulanan her iki aşı da güvenilir ve bütün dünyada ağır hastalıktan koruduğu yüzde 99 oranında kanıtlanmış aşılardır" dedi.

2021.05.05 08:19 - Son Güncellenme: 2021.05.05 09:43 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Pandemiyle mücadelede tek çare aşı! (ÖZEL HABER)
07:48 Pandemiyle mücadelede tek çare aşı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Pandemiyle mücadelede tek çare aşı! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Ülkemizde vaka sayılarının 60 binlere çıkmasının ardından tam kapanma süreci ilan edildi.

Kapanma sürecinde aşılama çalışmalarıysa hızla devam ediyor.

Pandemide aşılar toplum sağlığının korunmasında en güvenilir biyolojik ajanlar olarak görülüyor.

Aşı karşıtları tarafından ortaya atılan iddialar ise gerçeği yansıtmıyor.

"TAM KAPANMANIN MEYVELERİNİ ALMAYA BAŞLADIK"

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. İmran Sağlık , "Covid pandemisi başladığından beri ülkemizde 3 dalga yaşandı. İlk dalga nisan ve mayıs aylarında, ikinci dalgayı da kasım ve aralık aylarında yaşadık. Normalleşme çabalarıyla birlikte okulların açılması, halkımızda bir rehavetin yaşanması, kongrelerin yapılması ve yapılan bu toplantılarda kurallara dikkat edilmemesi sonucunda ne yazık ki martın sonunda başlayan, nisan ayında da günde 60 bin vaka sayılarını bulan üçüncü dalgayı yaşadık. Hastanelerde ve yoğun bakımlarda doluluk oranları arttı ve bunun neticesinde tam kapanma sürecine girdik. Kapama öncesinde hepimizin gördüğü gibi büyük bir göç dalgası yaşadık. Ne yazık ki bir sürü kişi kıyı şeritlere ulaşmak için büyük bir trafik dalgası oluşturdu. Bütün bu olumsuzluklara rağmen bir süredir devam eden tam kapanmanın meyvelerini almaya başladık. Test sayılarımızda, pozitif vakalarımızda ve acile başvuran hasta sayısında azalma oldu" şeklinde konuştu.

"İNSANLAR SOKAKTA TIBBİ YARDIMA MUHTAÇ"

Tam kapanma sürecinin yeterli olarak uygulanamadığına dediğinen Doç. Dr. Sağlık, "Tam kapanma diyoruz ama sadece adı tam kapanma çünkü ne şekilde uygulanıyor noktasında birçok insanın kafası karışık. Sokağa çıktığımız zaman birçok insanı sokakta görüyoruz. Bütün bu uygunsuz davranışlara ve sosyal ortama rağmen yine de biz bu tam kapanmanın yararını görmeye başladık. Bursa'ya baktığımızda ise vaka sayılarında, pozitif hastalarda ve hastanede yatan hasta sayısında düşüş var ama bu tam kapanmanın etkisi henüz yoğun bakımlara yansımadı. Bu tam kapanma sürecinde bulaş sayısı azalacak ve biz iyi netice alacağız diye düşünüyorum fakat virüsün pik yaptığı bölgelerde yeni varyantlar ortaya çıktı. Mesela bunun son örneği Hindistan oldu. Hindistan'da B1617 varyantı tanımlandı. Hindistan'da kendi dini inançlarına göre hac vazifesini Ganj Nehri'ne giderek gerçekleştiren büyük bir kalabalık tören yaptı ve bu törenden sonra bu mutasyon ortaya çıktı. Şu anda Hindistan gerçekten dünyada vaka sayısının en çok görüldüğü ve sağlık sisteminin kilitlendiği bir yer haline geldi. İnsanlar sokakta tıbbi yardıma muhtaç" ifadelerine yer verdi.

"AŞILARIN GÜVENİLİR OLDUĞUNU VE PANDEMİ İLE MÜCADELEDE BİZİ KORUMAYI SAĞLAYACAK EN BÜYÜK ŞANS OLDUĞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM"

"Bizim tam olarak aşılamayı bütün sosyal katmanlara yaymamız gerekiyor" diyen Doç. Dr. Sağlık, "Basından öğrendiğimiz bilgilere göre aşının tedarikinde üretici firmalardan kaynaklanan bir takım gecikmeler ve duraklamalar var. Toplumun tüm katmanları aşılanmadığı sürece ortaya çıkan yeni varyantlar, globalleşen dünyadaki hızlı seyahatlerin getirdiği yeni varyantlar, ülkeden ülkeye, toplumdan topluma hızla yayılabilir. Bunun sonucunda ise bizim tam kapanmanın ardından elde edeceğimiz başarı kısa sürede tekrar kaybolabilir. Dolayısıyla bütün dünyada yapılması gereken en önemli şey aşı. Aşı ile ilgili endişeler var ama biz sağlık çalışanları ve en baştan beri pandemiyi takip eden kişiler olarak şunu gönül rahatlığı içinde söylüyoruz ki ülkemizde uygulanan her iki aşı da yani BioNTech ve Sinovac güvenilir ve bütün dünyada ağır hastalıktan koruduğu yüzde 99 oranında kanıtlanmış aşılar. BioNTech üreticisi Uğur Şahin de son açıklamasında BioNTech aşısının çıkan yeni varyantlara karşı etkin olduğunu ve aşının koruyuculuğunda herhangi bir düşüş beklemediğini açıkladı. Dolayısıyla aşının etkinliğiyle ilgili endişeleri bu şekilde bertaraf etmiş oluyoruz. Aşının zararı ya da yan etkileriyle ilgili de endişeler var. Bu endişeleri doğuracak şu ana kadar kanıtlanmış bir bulgu çıkmadı yani aşıların güvenilir olduğunu ve pandemi ile mücadelede bizi korumayı sağlayacak en büyük şans olduğunu söylemek istiyorum. Hepimiz yaşadığımız bu süreçten çok yorulduk. Tekrar özgürlüğümüzü kazanmamız, eski günlerimize ulaşmamız için en büyük şansımız aşı ve şanslıyız ki ülkemizde aşı ücretsiz olarak uygulanıyor. Aşı olma imkânınız varsa mutlaka aşı olun. Hiçbir endişe ya da korku taşımayın lütfen" ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.05.05 08:19 - Son Güncellenme: 2021.05.05 09:43 - HABER MERKEZİ
A