Pakistan'da kadın hakları için tarihi karar: Bekaret testi yasaklandı

Pakistan'da kadın hakları için tarihi karar: Bekaret testi yasaklandı

Pakistan'da Pencap eyaleti, ülkede eşi benzeri görülmemiş bir kararla tecavüzden hayatta kalan kadınların bekaret testine tabi tutulması uygulamasını yasakladı. Lahor Yüksek Mahkemesi yargıcı Ayesha Malik "aşağılayıcı" uygulamanın kurbana dair şüphe uyandırmak için kullanıldığını ve odağı cinsel şiddet eyleminden uzaklaştırdığını söyledi.

2021.01.06 14:13 - Son Güncellenme: 2021.01.06 14:13 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Pakistan'da kadın hakları için tarihi karar: Bekaret testi yasaklandı

Pencap eyaletinin yönetim merkezi olan Lahor kentinin  yüksek mahkemesi bekaret testinin yasal dayanağı olmadığına ve "kadın kurbanın kişisel haysiyetine zarar verdiğine" karar verdi.

Yargıç Ayesha Malik tarafından yapılan açıklamada, "Bekaret testi son derece invazivdir, bilimsel veya tıbbi bir gerekliliği yoktur, ancak cinsel şiddet vakalarında tıbbi protokoller adına yapılır. Ancak, aynı zamanda sanık ve cinsel şiddet olayına odaklanmak yerine mağdura şüphe uyandırmak için kullanılan aşağılayıcı bir uygulamadır" ifadeleri kullanıldı. 

TECAVÜZ MAĞDURUNU SUÇLAMAK İÇİN KULLANILAN ATAERKİL BİR UYGULAMA

2018 yılında yayımlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporunda,  bekaret testlerinin hala 20 ülkede yapıldığını ve bunun tecavüz vakalarında  mağdur kadını evlilik öncesi cinsel ilişki yaşamakla suçlamak için kullanıldığı aktarıldı. 

Bununla birlikte, evlilik öncesi ilişki Pakistan'da erkekler ve kadınlar  suç olmaya devam ediyor ve beş yıl hapis cezası bulunuyor. 

Avukat ve kadın hakları aktivisti Nighat Dad, Guardian'a yaptığı açıklamada, "Karar, bir aktivizm tarihinin doruk noktasıdır ve feminist hareketin onlarca yıldır uğraştığı sıkı çalışma üzerine inşa edilmiştir. Bekaret testi, mağduriyeti kadın karakterlerine bağlayan ve 'mükemmel kurban' mitini sürdüren daha geniş bir ataerkil yapısının parçası. Kadınların tecavüz vakalarını bildirmelerinin önündeki engeller aşılamaz, ancak bu tarihi karar bu engellerin kaldırılmasında uzun bir yol kat edecek" dedi.

SADECE PENCAP EYALETİNDE UYGULANACAK

Öte yandan, Ekim ayında İnsan Hakları İzleme Örgütü, bekaret muayenelerinin uzun zamandır Pakistan'daki ceza yargılamalarının rutin bir parçası olduğunu bildirimişti. Pakistan'ın insan hakları bakanı Shireen Mazari isE,Twitter'da sadece Pencap eyaletinde uygulanacak olan karara övgüde bulundu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.01.06 14:13 - Son Güncellenme: 2021.01.06 14:13 - HABER MERKEZİ
A