Otomotivde kısa kriz!

Otomotivde kısa kriz!

Kısa çalışma ödeneğine başvuran TOFAŞ siparişlerde artışı görünce vazgeçti

2012.10.16 07:04 - Son Güncellenme: 2012.10.16 07:04 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Otomotivde kısa kriz!

Otomotiv sektöründe hem iç hem dış satışta yılbaşından bu yana devam eden olumsuz tablo, kriz döneminde başvurulan kısa çalışma ödeneği seçeneğini tekrar gündeme getirdi. İlk başvuruyu TOFAŞ yaptı ama kullanmaktan vazgeçti. Küresel krizin Türkiye'de etkisini en fazla hissettirdiği 2009'da işçi çıkartmamak için çok sayıda firmanın başvurduğu kısa çalışma ödeneği, otomotiv sektörünün gündemine geri geldi. Tofaş'ın eylülde kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için Türkiye İş Kurumu'na (İşkur) başvuruda bulunduğu öğrenildi. Tofaş'ın başvurusunun halen resmen geçerli olduğu ancak şirketin bunun işleme konulmasından vazgeçtiği kaydedildi.
Yıl boyunca satışları düşen otomotivde ağustos ayı itibariyle yılın ilk sekiz ayında iç pazarın yüzde 15, ihracat pazarının da yüzde 10 daralmasının ardından eylülde 1600cc hacmin altındaki araçlara yapılan 3 puanlık ÖTV artışı, sektörde bir bunalım yaratacağı korkusuna neden oldu. Bunun üzerine işçilerin daha az sürede çalıştırılıp, ücret kayıplarını devletin karşılaması anlamına gelen kısa çalışma ödeneğine başvuru hazırlıkları yapıldı. İlk başvuruyu eylül ayında TOFAŞ yaptı. İşkur ise başvuruyu hemen işleme koymadı. Tofaş'ın talebi Kurban Bayramı sonrasında karara bağlanacaktı. Bu sırada Tofaş bakımından pazarının seyrinin olumlu yönde gelişeceğine dair işaretler, şirkete başvurudan vazgeçme kararı aldırdı.

SİPARİŞ GELDİ
Görüşüne başvurduğumuz Tofaş yetkileleri, "Tofaş olarak kısa çalışma ödeneği için geçtiğimiz eylül ayında bir başvurumuz oldu. Bu başvuruyu ihtiyaç durumunda kullanmak üzere yapmıştık. Ancak gelen yeni siparişler ve üretim planlarında yaptığımız revizyon sonucunda kısa çalışma ödeneğine ihtiyacımız bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu. Öte yandan yılın ilk 9 ayı itibariyle iç pazardaki düşüş yüzde 12'ye geriledi.

SADECE KRİZDE VERİLİYOR
Kısa çalışma ödeneğinen yararlanmak için bir şirketin tek başına zorda olması yeterli değil. Ülke, bölge veya sektörel bazda kriz durumunun geçerli olması gerekiyor.Kısa çalışma ödeneği talebi kabul edilen bir firmada işçiler, çalıştırmadıkları gün kadar ortalama günlük brüt ücretlerinin yüzde 60'ına kadar İşsiz Sigortası Fonu'ndan yararlanıyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2012.10.16 07:04 - Son Güncellenme: 2012.10.16 07:04 - HABER MERKEZİ
A