Oruçlu halde günlüğü 100 liraya ot biçiyorlar

Oruçlu halde günlüğü 100 liraya ot biçiyorlar

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bunaltıcı sıcağa aldırmadan ot biçen ve toplayan tarım işçileri, günlük 100 liraya oruçlarını bozmadan iftar vaktine kadar çalışıyor.

2013.07.11 15:07 - Son Güncellenme: 2013.07.11 15:07 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Oruçlu halde günlüğü 100 liraya ot biçiyorlar


Yüksekova ilçesinde bu yıl Ramazan ayının ot biçme dönemine denk gelmesi nedeniyle arazi sahipleri ve işçiler tarafından oruçlu halde biçilerek toplatılıyor. 35 dereceye varan bunaltıcı sıcağa aldırmadan tarlalarda ot biçen tarım işçileri zor anlar yaşıyor.
Beşatlı köyünde ikamet eden ve günlük 100 lira karşılığı çalıştığını belirten Deniz Şatır, sabahtan iftar vaktine kadar çalıştıklarını belirterek, "Zaman zaman zor anlar yaşıyoruz ama yapacak bir şey yok. Ekmek davası. Lise öğrencisiyim. Yaz tatilini bu şekilde çalışarak geçiriyorum" dedi.
Serkan Şatır ise, Ramazan ayının ot biçme dönemine denk gelmesinin kendilerini zorladığını belirterek, "Hem oruçluyuz hem de hava çok sıcak. Zorlanıyoruz tabii ama yapacak başka bir iş yok. Önce dağlardaki otları biçtik, şimdi de ovadakileri biçip topluyoruz. Genelde kimse orucunu bozmuyor ama zaman zaman dayanamayanlar oluyor tabii" diye konuştu.
Yüksekova'daki otlar genelde traktörlerle biçilirken, traktörlerin çıkamadığı tepelerde ise iş tırpancılara düşüyor. Engebeli alanlarda aynı anda sıralı halde 5-6 tırpan işçisi bir tarlada çalışmak zorunda kalıyor. Tırpan işçilerinin ot biçerken hep bir ağızdan söyledikleri Kürtçe şarkılar ise dikkat çekiyor.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.07.11 15:07 - Son Güncellenme: 2013.07.11 15:07 - HABER MERKEZİ
A