Orman yangınları nasıl önlenebilir? Ormanlara giriş yasakları etkili mi?

Orman yangınları nasıl önlenebilir? Ormanlara giriş yasakları etkili mi?

DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, yaz mevsiminde oluşabilecek orman yangınlarının nasıl önlenebileceğine dair Bursada Bugün'e konuştu. Demir, "Belli sayıda insanların, çok yoğun olmadan katılabileceği, kullanabileceği, zarar vermeden orada doğayla bütünleşebileceği alanlar yaratmak gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde ormanlar kurallar eşliğinde nasıl kullanılabiliyorsa yönetmeliğe uygun bir şekilde de Türkiye'de ormanlar faydalanılmalı" dedi.

2024.04.25 13:45 - Son Güncellenme: 2024.04.25 13:52 - Bursa Bölge - CEREN SÜMBÜL
A
Orman yangınları nasıl önlenebilir? Ormanlara giriş yasakları etkili mi?

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Yaz mevsiminin gelmesiyle sıcak havanın tadının çıkarmak isteyen ve doğa yürüyüşleri gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar yeşillik alanlara yönelmeye başladı. Yaz aylarında orman yangınları artış göstermesiyle bilinirken resmi kurumlar önlem amaçlı ormanlara giriş yasakları koymakta. DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, orman yangınlarına önlem olarak neler yapılabileceğini ve orman yasakları hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Murat Demir, Uludağ'ın bir milli park olduğunu ancak belli bölgelerinin milli parktan çıkarıldığını belirterek yurttaşların piknik yapmak veya doğa yürüyüşü gibi etkinlikleri gerçekleştirmek için ormanlardan faydalanması gerektiğinin altını çizdi.

"YÖNETMELİĞE UYGUN BİR ŞEKİLDE TÜRKİYE'DE ORMANLARDAN FAYDALANMALI"

Ormanlara haziran ve ekim ayları arasında girilmesinin yasak olduğunu açıklayan Demir, ormanlara giriş yasağı koyarak orman yangınlarının önlenemeyeceğini belirtti. Demir, "Her yerden giriliyor, orman bir park değil. Giriş ve çıkışı belli değil, ormanlara kontrol dışı birçok yerden girebilirsiniz. Vatandaşlar için ormanların belli bölgelerinde kontrollü piknik alanları yaratmak gerekiyor. Belli sayıda insanların, çok yoğun olmadan katılabileceği, kullanabileceği, zarar vermeden orada doğayla bütünleşebileceği alanlar yaratmak gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde ormanlar kurallar eşliğinde nasıl kullanılabiliyorsa yönetmeliğe uygun bir şekilde de Türkiye'de ormanlar faydalanılmalı" dedi.

"YUNUNESLİ HAVAALANI YANGIN SÖNDÜRME HAVA ÜSSÜ OLABİLİR"

Oluşabilecek orman yangınlarında en hızlı müdahalenin yapılması için gerekli alanın bulunduğunu ifade eden Demir, Bursa Yunuseli Havaalanı'nın buna uygun olduğunu açıkladı. Demir, "Yunuseli Havaalanı şehrin içerisinde kaldı ve amatör uçuşlar için kullanılıyor. Biz bundan iki veya üç yıl önce bir çalışma yaptık ve Yunuseli Havaalanı'nın yangın uçaklarının iniş ve kalkışları için uygun olduğunu tespit ettik. Yunuseli Havaalanı'nın fiziki konumu gereği şöyle bir özelliği var: hemen karşı sırtı aşınca Marmara Denizi bu yüzden su alabiliyor. Solunda Uluabat Gölü, sağında İznik Gölü var. Helikopterler için birçok gölet var her yerde. Muğla'da yangınların çıktığı dönemde biz oranın Marmara Bölgesi'nin yangın söndürme hava üssü olarak kullanılmasını önermiştik. Marmara Bölgesi'nde merkezler her ne kadar beton kentler olsa da başta Uludağ, Samanlı Dağları olmak üzere Marmara Bölgesi'nde, Bursa'mızda ciddi bir orman yapısı var. Bu yüzden bu orman yapısına en büyük destekte hava söndürme yapabilir. O yüzden tekrardan bunu dile getiriyoruz burası Marmara Bölgesi'nin yangın söndürme üssü olabilecek bir yer" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.04.25 13:45 - Son Güncellenme: 2024.04.25 13:52 - CEREN SÜMBÜL
A