Organ bağışı sistemi değişti

Organ bağışı sistemi değişti

Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, organ bağışı sisteminin artan teknolojik gelişmelerden nasibini alarak internet çağına ayak uydurduğunu söyledi.

2013.04.07 22:41 - Son Güncellenme: 2013.04.07 22:41 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Organ bağışı sistemi değişti

Yaptığı açıklamada artık yapılan tüm bağışların tek bir yerde toplanacağını ve Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezlerince ve Nakil Merkezlerince, Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminde (TODBS) sorgulanarak görülebileceğini ifade eden Boşnak, eski organ bağışı belgesinin tarih olduğunu kaydetti.


Türkiye'de nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle bazı organ ve dokularında bağış kartında yer alması gerekliliği doğduğunu, bu bağlamda eskiden kullanılan 'Doku ve Organ Bağış Belgesinin' güncellenerek 'Organ ve Doku Bağış Kartına' dönüştürüldüğünü belirten Boşnak, "Eski belgede sadece; kalp, kalp kapağı, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas, kornea seçenekleri varken, yeni karta nakli yapılmaya başlayan; kemik, kas dokusu, kıkırdak, tendon, ince barsak, yüz ve saçlı deri, üst solunum, üst sindirim ve ekstremite de eklendi. Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi (TODBS) oluşturuldu. Artık yapılan bağışların kayıtları elektronik ortamda saklanacak ve kişilerin organ bağışında bulunup bulunmadığı bilgisi ancak sistemden görülebilecek. Organ bağışı alınmasıyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlükleri, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezleri, Üniversiteler, Devlet ve Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında görevli Organ ve Doku Nakli Koordinatörlerine, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli hekimlere ve bu konuda idari olarak görevlendirilen personele sistem üzerinden organ bağışı alabilmeleri için "kullanıcı kodu" düzenlenecek. Kullanıcılar Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı internet sitesi (https://organ.saglik.gov.tr) üzerindekiTODBS sekmesinden kullanıcı girişi yaparak dolduracakları form ile organ bağışı alabilecek." dedi.
Boşnak, eski belgelerin de geçerliliğini koruyacağını, bağışçıların bunları yeni kart ile değiştirmesine gerek olmadığını da sözlerine ekledi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.07 22:41 - Son Güncellenme: 2013.04.07 22:41 - HABER MERKEZİ
A