Önemli olan TANAP'ın Türkiye'den geçmesi

Önemli olan TANAP'ın Türkiye'den geçmesi

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Özden, "Nabucco yerine TAP'ın seçilmesi kayıp olmadı, önemli olan TANAP'ın Türkiye'den geçmesi" dedi.

2013.06.29 14:26 - Son Güncellenme: 2013.06.29 14:26 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Önemli olan TANAP'ın Türkiye'den geçmesi

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Hazar bölgesinden doğal gazı verecek ve bu gazı alacak ülkelerin görüşlerini net olarak açıklamalarının önemli olduğunu, Nabucco'nun bunların eksikliği yüzünden sonuçsuzluğa sürüklendiğini söyledi. Özden, şöyle devam etti:

"Yıllarca çok konuşuldu. Bu hatta kim, ne kadar doğal gaz verecek, bu nasıl taşınacak, Avrupa'ya nasıl iletilecek? Bu konular bir türlü gereken açıklığa kavuşturulamadığı ve tüketici ülkelerle üretici ülkeler arasındaki koordinasyon tam kurulamadığı için 5-6 yıldır gündemde olan Nabucco şu anda gündemden düştü.

Bunun yerine Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) boru hatları gündeme geldi. Öncelikle Rusya'nın bu projelere ilişkin tutumuna dikkat etmek lazım. Bir de hangi ülke, ne kadar doğal gazı buraya verecek, bu doğal gaz Yunanistan dahil olmak üzere Güney Avrupa'da hangi ülkelere, ne kadar satılacak, bunlar önemli."

Nabucco yerine artık TANAP ve TAP'ın gündemde olacağını belirten Özden, TAP'ta yer alan ülkelerden Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Özden, TAP'ın seçilmesi ve Nabucco'nun devre dışı kalmasının, Türkiye açısından önemli olmadığını belirterek, "Nabucco yerine TAP'ın seçilmesi, Türkiye için bir kayıp olmadı. Önemli olan TANAP'ın Türkiye'den geçiyor olması" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.06.29 14:26 - Son Güncellenme: 2013.06.29 14:26 - HABER MERKEZİ
A