Nokia'dan ayrılıp Jolla cep telefonunu yaptılar

Nokia'dan ayrılıp Jolla cep telefonunu yaptılar

Nokia'da çalışan bir grup şirketten ayrıldı ve yeni bir şirket kurarak cep telefonu üretti. Jolla adı verilen telefon, Sailfish adlı özgün bir işletim sistemiyle çalışıyor.

2013.05.21 19:24 - Son Güncellenme: 2013.05.21 19:24 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Nokia'dan ayrılıp Jolla cep telefonunu yaptılar

Eski Nokia çalışanları biraraya gelip şirket kurdu ve rakip cep telefonu üretti. Jolla adı verilen telefon, Sailfish adlı özgün bir işletim sistemiyle çalışıyor. Jolla yola iddialı girdi.



Sailfish'in yazılımı, Nokia'nın geliştirmeye çalıştığı ancak 2011 yılında Windows'u kullanma kararı alınca vazgeçtiği MeeGo'yu temel alıyor.

Jolla telefonların (Yol-la diye okunuyor) bu yılın sonuna doğru ve yalnızca internette satışa çıkması bekleniyor.
Şirketin kurucu üyelerinden, Yönetim Kurulu Başkanı Antti Saarnio "Bir-iki yıldır cep telefonu piyasasında fazla ilginç birşey olmuyordu." diyor.

"Biz yeni girişimcilere fırsat yaratıyoruz. Farklıyız."

Jolla telefonların ekranı 4,5 inç, kamerası sekiz megapiksel.

4G ile çalışabilen telefonda, Android işletim sistemi için hazırlanmış uygulamaları kullanmak mümkün.
Telefonun özellikleri arasında, kullanıcı arayüzünü kontrol edebilen renkli kılıflar da var.

Saarnio, BBC'ye bu kılıfların nasıl çalıştığını anlatırken "Telefona takıyorsunuz ve arayüzünüz - örneğin - tuttuğunuz takımın renklerine bürünüyor." dedi.

"Bağlılığınızı belirtmek için ilginç bir yöntem."

Bu özelliğin tam olarak hangi teknolojiye dayandığı bilinmemekle birlikte, pekçok uzman yakın-alan iletişim (NFC) teknolojisinin kullanıldığı görüşünde.

Üç yılda sonuç

Saarnio ve ekibi Nokia'dan 2011'de ayrılmış.

Ayrılan ekibin çoğu, Apple'ın iOS ve Google'ın Android sistemlerine rakip bir iletişim sistemi geliştirmeyi amaçlayan Nokia-Intel ortak projesinde çalışanlar.

Nokia, MeeGo yazılımıyla işletilen tek bir telefon çıkardı: N9-00.

Saarnio, bu telefona yeterince şans tanınmadığı, pazarlamasının yapılmadığı görüşünde.

"Ekip ise bunun piyasadaki en iyi telefonlardan biri olduğunu düşünüyordu. Herkes yola devam etmeye kararlıydı." diyor.

Böylece birkaç kişi Finlandiyalı cep telefonu devinden ayrılarak kendi şirketlerini kurmuş ve MeeGo, Sailfish adı altında yaşamaya devam etmiş.

Saarnio Sailfish'i ilgilenen diğer cep telefonu üreticilerine de verebileceklerini söylüyor tabii Nokia'ya da.

 BBC Türkçe

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2013.05.21 19:24 - Son Güncellenme: 2013.05.21 19:24 - HABER MERKEZİ
A