Nişasta bazlı şeker tartışmaları yeniden alevlendi

Nişasta bazlı şeker tartışmaları yeniden alevlendi

Nişasta bazlı şeker kotasının yeniden yüzde 5'e çıkarılması tartışma konusu oldu.

2021.06.07 12:00 - Son Güncellenme: 2021.06.07 12:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Nişasta bazlı şeker tartışmaları yeniden alevlendi

5 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan bir karar tartışmalara neden oldu.

Sağlığa zararlı olduğu konusunda birçok bilimsel araştırma bulunan nişasta bazlı şeker kotası 2018 yılında yılında yüzde 10'dan yüzde 5'e ardından da yüzde 2,5'a düşürülmüştü. Böylece hem şeker pancarı üretimine destek olunmuş hem de sağlık için riskleri bulunan bu ürünün Türkiye'ye girişi kısıtlanmış ve bu karar kamunun desteğini almıştı.

Ancak 3 yıl sonra 4 Haziran 2021'de kota yeniden yüzde 5'e yükseltildi. Resmi Gazete'deki karara göre Cumhurbaşkanı isterse bu kotayı yıl içinde yüzde 10'a kadar yükseltme yetkisine de sahip. 

Kararla nişasta bazlı şeker kotasının yeniden artırılması tepkiler eneden oldu. Daha önce kotanın azaltılmasıyla endüstriyel ürünlerde bu şekerden yapılan glikoz-fruktoz şurubu kullanımı azalmış, yerini şeker pancarından yapılan sofra şekerine ve invert şeker şurubuna bırakmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da 1998'de kotanın azaltılmasını sevinçle karşılamış ve "Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 5'e indirilmesi sağlıklı nesiller için çok önemli bir adım. Obezite, diyabet ve kanserin arttığı günümüzde yapay gıdalardan sakınmak ve gıdalar konusunda bilinçli tercihlerde bulunmak hepimizin ortak sorumluluğu" diye tweet atmış ve bu şekerin zararına dikkat çekmişti.

Olumlu gelişmelerin ardından geriye doğru atılan bu yeni adım tepkilere neden oldu. Gıda Dedektifi'nin yayınladığı rapora göre bu karar sonrası nişasta bazlı şekerlerin üretimdeki payı artacak. Raporda alınan bu kararın TBMM Obezite Komisyonu Raporu 'yla ters düştüğü de belirtildi. 

Nişasta bazlı şeker neden sağlığa zararlı?

Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Akbaş'ın aktardığı bilgiye göre nişasta bazlı şeker, kan şekerini jet hızıyla yükseltiyor, birçok ciddi hastalığa yol açıyor ve herkes için zararlı. Özellikle de şekerli gıdaları daha çok tüketen çocuklara kesinlikle tavsiye edilmiyor. Şekerin her türü aslında zararlı ancak en zararlı formu nişasta bazlı olanları. 

Nişasta bazlı şeker, şeker kamışından ya da pancardan değil mısırdan elde elidiliyor. Tek başına tüketilememekle birlikte endüstriyel gıdaların içine ekleniyor. Birçok meyve suyu, gazlı içecek, gofret, bisküvi, dondurma, reçel, meyveli yoğurt gibi hazır gıda ürünlerinde bu şekere rastlamak mümkün. 

Ayrıca salata sosları, ketçap, hardal, endüstriyel üretilmiş turşu, paket çorbada bile rastlamak mümkün. 

Nişasta bazlı şekerlerin yol açtığı hastalıklar arasında karaciğer yağlanması, yüksek trigliserid öne çıkıyor. Obezite, insülin direnci, diyabet, kanser, kalp ve damar hastalıkları ile alzheimer'a da yol açıyor. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2021.06.07 12:00 - Son Güncellenme: 2021.06.07 12:00 - HABER MERKEZİ
A