"Nilüfer'i kirlilikten kurtaracağız"

"Nilüfer'i kirlilikten kurtaracağız"

Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla ortak bir çalışma grubu oluşturup, Nilüfer Çayı'nın kirlilikten arınması için öncelikle bir eylem planı oluşturulacağını söyledi.

2013.07.11 10:32 - Son Güncellenme: 2013.07.11 10:33 - Bursa Bölge
A
"Nilüfer'i kirlilikten kurtaracağız"

Uludağ'ın güney yamaçlarından doğup, kentin en önemli içme suyu kaynakları olan Doğancı ve Nilüfer Barajlarını besledikten sonra Bursa Ovası'na can verip, Uluabat Gölü'ne ulaşan ve oradan da Susurluk Çayı ile birleşerek Karacabey Boğazı'ndan Marmara Denizi'ne dökülen Nilüfer Çayı'nın kirlilikten arındırılmasına yönelik somut adımlar atılmaya başlandı. Konuyu gündemine alan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve teknik ekibiyle Ankara'da bir araya geldi. Bursa'da altyapı hizmetlerini veren Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar'ın da katıldığı toplantıda, Nilüfer Çayı için yapılacak çalışmalar masaya yatırdı.

Nilüfer'i kirlilikten kurtaracağız
Bakanlık teşkilatı ile BUSKİ yetkililerinden Nilüfer Çayı ile ilgili bilgi alan Eroğlu, ilgili kurumların katılacağı bir çalışma grubu kurulması ve Nilüfer Çayı Havzası için eylem planı hazırlanması talimatını verdi. İlgili bütün kurumlarla ortak bir çalışma yaparak Nilüfer'in su kalitesini artıracaklarını ifade eden Bakan Eroğlu, "Denetimlerin artırılması, atık su arıtma ve katı atık tesislerinin kurulması, dere ıslahı, erozyon kontrolü çalışması ile problemler çözülür. Öncelikle bir çalışma grubu oluşturacağız. Ardından hangi kurumun, hangi çalışmayı ne zaman yapacağını kayıt altına alan bir eylem planı hazırlayacağız. Planın uygulanması ile Nilüfer'i kirlilikten kurtaracağız" dedi. Havza'nın bütününü ele alan bir eylem planı hazırlanacağını dile getiren Eroğlu, yapılacak çalışmanın mevzuat düzenlemeleri, evsel atık su tesislerinin kurulması, sanayinin ortak arıtma yapmasını sağlayacak Islah OSB'lerin oluşturulması, katı atık arıtma tesisi kurulması, dere ıslahı, derelerde peyzaj, erozyon kontrolü ve ağaçlandırma hususlarını içereceğini açıkladı.

Önemli mesafe alacağız
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğin onlarca yıldır kentin gündeminde olduğunu, Büyükşehir Belediyesi olarak da zaman zaman bu konuda çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Nilüfer Çayı'nın kentin merkezinden geçen bölümleri ile denize döküldüğü noktada önemli bir kirlilik görüldüğünü ifade eden Başkan Altepe, "Kirlilikle mücadele ve komple havzanın düzenlenmesiyle ilgili Bakanlığımızın katkı vermesi bizim için çok önemli. Ortak çalışmayla birlikte önemli bir mesafe alacağız" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.07.11 10:32 - Son Güncellenme: 2013.07.11 10:33 - Zeynep Çelik
A