Nihat Özdemir'den ilginç sitem !

Nihat Özdemir'den ilginç sitem !

LİMAK Grup Holding sahibi Nihat Özdemir, para kazanmanın bugünkü sistemde mümkün olmadığını söyledi.

2013.07.27 13:29 - Son Güncellenme: 2013.07.27 13:29 - Ekonomi
A
Nihat Özdemir'den ilginç sitem !

 

Ülkenin en büyük sanayi yatırımcılarından olan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, mevcut sistemde para kazanamadığından sitem etti. Özdemir, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nın Temmuz ayı meclis toplantısına başkanlık etti. Meslek komitelerinin sorunlarını dinleyen Özdemir, bir meslek komitesinin çimento birim fiyatlarının yüksek maliyetinden şikayet edip LİMAK'a bağlı kurtalan çimento fabrikasında birim fiyatlarının aşağı tutulması ile ilgili talebi değerlendirdi. Çimento fabrikasındaki arkadaşlarıyla görüşüp, birim fiyatlarının düşük tutulması için Siirtli yatırımcılara yardımcı olacağını ifade eden Özdemir, "Herkes zannediyorki, iş aldığımda zengin oluyoruz. Halbuki zarar ediyoruz. Para kazanmamız bugünkü sistemde mümkün değil. Yol, baraj, sulama ve bina işinde büyük imkanlarla çalışmamıza rağmen para kazanamıyoruz. Nerede o eski birim fiyatı sistemi, sistem değişti, şimdi yeni sisteme tepki gösteriyoruz" dedi.

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA KDV YÜZDE 1'LERE İNMELİDİR"

Esnafın, tüccarın ayakta kalabilmesinin en önemli unsurun az kredi kullanmasından geçtiğini belirten Özdemir, "Devlet bu konuda sistem ve model geliştirilmelidir, bu bölgede faizlerin çok düşün tutulması gerekir. Güneydoğu ve Anadolu'ya teşvik vereceksen, benim maliyetlerimi düşürecek teşvikler vermen gerekir. Çünkü yatırımcı bir mal üretiyorsa bunun ham maddesi batı illerindedir. Batıdan getirip burada işleniyor yeniden batıya götürüp satıyor, tüketici orada, pazar oradadır. Böyle olunca da Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım maliyet açısından riskli bir alan haline geliyor. Devlet bu bölgenin gelişmesini istiyorsa ham madde taşıma nakliyesine destek olması gerekir. KDV'de indirim yapması gerekir. Amerika'da KDV'ler gelişmiş eyaletlere göre değişiyor. Mesela, New York'ta KDV yüzde 13'tür, hemen yanı başında New Jersey eyaletinde ise yüzde sıfırdır. Bu ne anlama geliyor, devlet o bölgenin de gelişip kalkınmasını istiyor. Bu amaçla KDV'ler az gelişmiş il ve eyaletlerde çok daha düşük tutuyor. Ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin gelişmesi isteniyorsa KDV'nin mutlaka aşağı çekilmesi gerekir, nakliye desteği ve asgari ücret miktarı değişmelidir. Doğu ile batıdaki bir insanın geçim endeksi aynı değil yeni teşvikte bunların da değişmesi gerekir" diye konuştu.

Özdemir, Suriye'de yaşanan olaylara da değinerek, "Ülkemizde Doğu ve Güneydoğu'dan 12 il Suriye'de yaşanan savaştan ciddi anlamda olumsuz etkilendi. Düne kadar Suriye'ye nüfus cüzdanımızla girebiliyor ve oradan da ticaret yapabiliyorduk. Bugün ise yaşanan iç savaştan dolayı, esnaf için tüccar için çok önemli bir ticaret kapısı ortadan kalktı, inşallah normale döner" ifadelerini kullandı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.27 13:29 - Son Güncellenme: 2013.07.27 13:29 - boş7
A