Nemli maske koruyuculuğunu kaybediyor! (ÖZEL HABER)

Nemli maske koruyuculuğunu kaybediyor! (ÖZEL HABER)

Yağışsız havalarda, soğuk kış günlerinde ve uzun süreli kullanımda maskeler nefesimizle nemleniyor. Nemlenen maske de ne yazık ki koruyuculuğunu kaybediyor. Nemlenen maske, koruyuculuğunu kaybetmenin yanı sıra ciltte çeşitli hastalıklara da yol açabiliyor. Konuyla ilgili Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji bölümünden Prof. Dr. Cüneyt Özakın, "Maskeler değişik katmanlardan oluşuyor. Yüze temas eden katmanında non alerjik yani cilde alerjik etkisinin olmaması gerekiyor ve maskelerin zaten bu özellikte yapılması gerekiyor. Eğer bu özelliğe sahip değilse nemlenme ve uzun süreli temas ciltte reaksiyonlara sebep olabiliyor. Bunun için maske seçimini yaparken belirli standartlara sahip olan maskeleri almak gerekiyor" derken Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Mehmet Orhan, "İç tabakada bulunan meltblown tabakası filtrasyonu sağlayan en önemli tabaka. Biz maske olarak bu maskelerin kullanılmasını öneriyoruz. Bu maskelerin kullanılması çok çok önemli" dedi.

2021.02.22 08:39 - Son Güncellenme: 2021.02.22 08:49 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Nemli maske koruyuculuğunu kaybediyor! (ÖZEL HABER)
02:33 Nemli maske koruyuculuğunu kaybediyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Nemli maske koruyuculuğunu kaybediyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Koronavirüs nedeniyle maske hayatımızın bir parçası haline geldi.

Ancak soğuk kış günlerinde ve uzun süreli kullanımda nefesimizle nemlenen maske koruyuculuğunu kaybediyor.

Nemlenen ve ıslanan maske, koruyuculuğunu kaybetmesinin yanı sıra ciltte egzama ya da kurdeşen gibi hastalıkların oluşmasına neden oluyor.

"EĞER BU ÖZELLİĞE SAHİP DEĞİLSE NEMLENME VE UZUN SÜRELİ TEMAS CİLTTE REAKSİYONLARA SEBEP OLABİLİYOR"

"Nemli maskenin cildimizde oluşturduğu hasarlardan ziyade daha önemli bir konusu var" diyen Uludağ Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji bölümünden Prof. Dr. Cüneyt Özakın, "Maske nemlenince bakteri filtrasyonu azalıyor. Böylelikle koruyuculuğu gitmiş oluyor. Nemlenmiş ya da ıslanmış maskeyi mutlaka değiştirmemiz gerekiyor. Maskenin 1 günlük kullanım gibi bir süresi yok o yüzden nemlenme ya da ıslanma gibi durumlarda hemen değiştirilmesi gerekiyor. Maskeler değişik katmanlardan oluşuyor. Yüze temas eden katmanında non alerjik yani cilde alerjik etkisinin olmaması gerekiyor ve maskelerin zaten bu özellikte yapılması gerekiyor. Eğer bu özelliğe sahip değilse nemlenme ve uzun süreli temas ciltte reaksiyonlara sebep olabiliyor. Bunun için maske seçimini yaparken belirli standartlara sahip olan maskeleri almak gerekiyor. Bunların yanı sıra maske alırken belirli testlerden geçmiş olmasına da ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor. Maskelerle ilgili bakanlıklar saha denetimi yapıyor ve saha denetimlerinde alınan numunelerde bunlar test ediliyor. Bu testler sayesinde zamanla daha kaliteli maskeleri kullanamaya başladık ve bir süre daha maske kullanacağız gibi duruyor" şeklinde konuştu.

"İÇ TABAKADA BULUNAN MELTBLOWN TABAKASI FİLTRASYONU SAĞLAYAN EN ÖNEMLİ TABAKA"

Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Mehmet Orhan ise "Piyasaya baktığımız zaman birçok maske görüyoruz. Genelde bez maske diye tabir ettiğimiz dokuma ve örme yüzeylerden elde edilen maskeler var. Bu maskelerin büyük bir çoğunluğu şu andaki şartları sağlayamıyor. Bu nedenle ekstra anti bakteriyel denilen bitim işlemi uygulanarak bu maskelerin standartları sağlaması sağlanıyor. Bizim ise dokusuz yüzey dediğimiz spunbond, meltblown ve nonwoven dediğimiz üçlü tabakadan oluşan şu anda da kullanmış olduğumuz maskeler standartları sağlıyor. Bu iç tabakada bulunan meltblown tabakası filtrasyonu sağlayan en önemli tabaka. Biz maske olarak bu maskelerin kullanılmasını öneriyoruz. Bu maskelerin kullanılması çok çok önemli" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.02.22 08:39 - Son Güncellenme: 2021.02.22 08:49 - HABER MERKEZİ
A