Nem hayatı olumsuz etkiliyor

Nem hayatı olumsuz etkiliyor

HAVA sıcaklığının 30 derece olduğu Antalya, nem bulutuna teslim oldu. 2 günden bu yana kenti etkisine alan yüksek nem, astım, bronşit, kalp ve şeker hastalarını da olumsuz etkiliyor.

2013.07.11 14:34 - Son Güncellenme: 2013.07.11 14:35 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Nem hayatı olumsuz etkiliyor

 

Antalya'da dün ve bugün etkili olan yoğun nem, kentte hayatı olumsuz etkiledi. Sıcak havayla birleşen nem, nefes almayı da güçleştirdi. Nemin yoğunluğu, Antalya'yı 980 metre yükseklikten izleme imkanı sağlayan Tünektepe Dağı zirvesinden çok net görülüyor. Zirveden manzarayı izleyenler, kentin büyük bölümünü nem bulutu nedeniyle göremiyor. Sıcaklardan korunmak için denizi tercih eden yerli halk ise güneş şemsiyeleri altında serinliyor. Kimisi denize giriyor, kimisi gölgede dinleniyor.

AKŞAMLARI YÜZDE 90 NEM

Sıcaklığın Türkiye'nin iç bölgelerine göre mevsim normallerinden 2 derece düşük olduğunu belirten Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Necip Duman, nem oranındaki yüksekliğe dikkat çekti. Geçen yıl Temmuz ayında hava sıcaklığının 34 derece ölçüldüğünü, bu yıl 29-30 derece arası değiştiğini vurgulayan Duman, şöyle konuştu:

"Hava sıcaklığı bu yıl normalin altında. Fakat nem oldukça yüksek. Özellikle öğle saatlerinde nem oranında azalma olur. Fakat bu yıl yüzde 70, yüzde 80'lere kadar yükseliyor. Akşam saatlerinde ise oran yüzde 90'ları buluyor."

HASTA VE YAŞLILARA UYARI

Nem oranının yüksek olduğu günlerde özellikle astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarını dışarı çıkmamaları konusunda uyaran Özel Olimpos Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, "Bu dönemlerde astım hastalarının ilaç kullanımı ciddi derecede artıyor. Bu kişilerin 10.00- 16.00 saatleri arasında evden dışarı çıkmaması gerekiyor. Mecbur kalırlar direkt güneş ışığına ya da nemli havaya maruz kalamamaları gerekiyor" dedi.

Nem oranının artışında özellikle yaşlı hastaların yayla gibi yüksek rakımlı bölgelerde kaldığını hatırlatan Uslu, "Hışırtılı solunum, öksürükte artış ve balgam miktarında artış gibi belirtilerin görülmesiyle en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Çocuklar bu saatlerde nem nedeniyle kaybettikleri su miktarından haberdar olamayacakları için, ebeveynlerin çocukların sıvı almasına büyük önem göstermesi gerekir" diye konuştu.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.07.11 14:34 - Son Güncellenme: 2013.07.11 14:35 - HABER MERKEZİ
A