Ne kadar ömrünüz kaldı?

Ne kadar ömrünüz kaldı?

1000 TL'lik bir kan testiyle ne kadar yaşayabileceğinizi öğrenmeniz mümkün.

2013.04.15 23:55 - Son Güncellenme: 2013.04.15 23:55 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Ne kadar ömrünüz kaldı?

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, 400 sterlinlik (yaklaşık 1000 TL) kan testi, ne kadar ömrünüz kaldığını söylüyor.

Ne kadar hızlı yaşlandığınızı tahmin ettiği söylenen kan testinin yıl sonuna doğru İngiltere'de satışa sunulması bekleniyor.

Tartışmalara da yol açan kan testi, her bireyin kromozomlarının uçlarında bulunan ve "telomer" denen hayati önemdeki parçayı ölçüyor.

Kan testini geliştiren bilim insanlarına göre,  telomerlerin uzunluğu ya da kısalığı, bir kişinin ne kadar hızlı yaşlandığının da en önemli ve en doğru göstergesi.

Söz konusu uzmanlar, bunun kişinin biyolojik yaşının, kronolojik yaşından daha fazla olup olmadığını gösterdiğini savunuyor.

Uzmanlar, bir kişinin kaç yıl, kaç ay ömrü kaldığını kesin olarak belirleyemeyeceklerinin altını çiziyor; ancak yapılan bir çok araştırma, telomerleri normalden daha kısa olan kişilerin, telomerleri uzun olanlardan daha önce ölme olasılığı bulunduğuna işaret ediyor.

Independent gazetesi, tıp uzmanlarının telomer testinin önümüzdeki beş ila on yılda yaygınlaşmasını beklediklerini, ancak kimi uzmanlar, böyle bir testin daha güçlü bir etik denetime tabi olması gerektiğini de sorguluyor.

Kimi doktorlar, insanların gerçekte kaç yaşında olduklarını gösteren bir teste tepki gösterebileceklerine dikkat çekiyor.

Bazıları da böyle bir testin, sahte yaşam iksirlerinin önünü açmasından; yaşlanmayı geciktirdiği iddia edilen, ancak tıbben onaylanmamış uygulamaların satılmaya başlanmasından  endiye duyuyor.

(BBC)

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.15 23:55 - Son Güncellenme: 2013.04.15 23:55 - HABER MERKEZİ
A