NASA'nın Perseverance aracından haber var: Oksijen üretildi

NASA'nın Perseverance aracından haber var: Oksijen üretildi

NASA'nın Mars gelişmeleri hakkında detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Perseverance keşif aracının son görevinde ise insanlık için ilerleyen dönemde çok büyük önem arz edecek bir gelişme yaşandı.

2021.04.22 10:27 - Son Güncellenme: 2021.04.22 11:31 - Teknoloji
A
NASA'nın Perseverance aracından haber var: Oksijen üretildi

Kızıl Gezegen'deki keşif aracı Perseverance'ın içinde yer alan Ingenuity helikopteri tarihi bir gelişmeye imza atmıştı. Dünya nefesini tuttuğu 19 Nisan'da tarihi uçuşu gerçekleştiren NASA'dan şimdi de önemli bir haber daha geldi. 

NASA'NIN ARACI BÜYÜK GÖREVLERE İMZA ATIYOR

NASA'nın Perseverance keşif aracı, Mars havasının küçük bir parçasını solunabilir oksijene dönüştürmeyi başardı. Aslında Perseverance'ın nihai amacı Mars'ta yaşam var mı yok mu bunu araştırmak ancak başka pek çok buluşa da imza atıyor. 

Bu kapsamda NASA'nın çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Perseverance, 20 Nisan'da karbondioksiti gezegenin atmosferinden başarıyla çekti ve oksijine dönüştürdü. NASA'nın aracın içine yerleştirdiği sensörlere ek olarak aynı zamanda oksijeni dönüştürecek bir sistem de bulunuyor. Bu da kısaca MOXIE olarak adlandırılıyor. Bu cihaz, kare kutu şeklinde ve yaklaşık ekmek kızartma makinesi boyutlarında. 

Cihaz içinde tuttuğu karbondioksiti 1.470 Fahrenheit, yani yaklaşık 800 derecede ısıtıyor ve oksijene dönüşmesini sağlıyor. İlk test aşamasında olan bu deneyde beş gramlık oksijen üretildi. Bu rakamın daha anlaşılır olması için astronot giysisinde 10 dakikalık oksijen sağlaması anlamına geliyor. 

NASA'ya göre deneyin bir parçası olarak gelecek dönemde insanlık için gerçekten de önemli bir buluş haline gelecek.

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2021.04.22 10:27 - Son Güncellenme: 2021.04.22 11:31 - Kübra Coşar-pasif
A