Müslüman seçmenler Moskova seçimlerini etkileyebilir

Müslüman seçmenler Moskova seçimlerini etkileyebilir

Rusya'nın başkenti Moskova'da, yaklaşan belediye seçimleri öncesinde yönetimin Müslümanlara yönelik baskısının, Müslüman seçmenlerin oylarını etkileyeceği belirtiliyor

2013.06.19 21:24 - Son Güncellenme: 2013.06.19 21:27 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Müslüman seçmenler Moskova seçimlerini etkileyebilir

Rusya'nın başkenti Moskova'da, Müslümanlara yönelik baskılar, yaklaşan belediye seçimlerinde Müslümanların kullanacağı oyların seçim sonuçlarını etkileyebileceği değerlendirmelerinin yapılmasına neden oluyor.

Moskova emniyet yetkilileri, 10 gün kadar önce cuma namazı için bir araya gelen Müslümanları topluca gözaltına almıştı. Gözaltına alınan 300 kişinin ise 170'inin yabancı uyruklu olduğu belirtilmişti. Baskın sırasında dini kitaplara da el konduğu ve bunların arasında yasak kitapların bulunabileceği üzerinde duruluyor.

Rus polisi tarafından baskın yapılan "Moskova Dubrovka" Camii'nde hutbe ve derslerin Azerice olarak verildiği, camide her gün İslami derslerin okutulduğu belirtiliyor. Resmi kaynaklar, 20 Mayıs tarihinde başlatılan gözaltı sürecinin devam edebileceğini ifade ediyor. 20 Mayıs'ta Federal Güvenlik Birimi (FSB) tarafından yapılan operasyon sonucunda bir grup Müslüman Taliban kamplarında eğitim gördükleri öne sürülerek gözaltına alınmış ve saldırı hazırlığı içerisinde oldukları öne sürülmüştü. Bu olayın ardından da 30 Mayıs'ta Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkiye vatandaşları oldukları öne sürülen 952 yabancı yakalanmış ve yasa dışı yollarla ülkede ikamet ettikleri iddia edilmişti.

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, yabancıların başkentte topluca ikamet etmelerine karşı olduğunu söyledi. Sobyanin daha önce de Müslümanların ihtiyaç ve taleplerine rağmen Moskova'da yeni bir cami inşa edilmeyeceğini ifade etmişti. Bu gibi açıklamaların Müslümanlar'dan tepki görmesine rağmen, Moskova vatandaşlarının önemli kısmı tarafından desteklenmesi dikkat çekiyor. Ayrıca son dönemde Orta Asya ülkelerinden gelen yabancıların sayısındaki artış endişe ile takip ediliyor.
Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin ve Müslüman aydın Rinat Muhametov ise sonbahar aylarında yapılması öngörülen belediye seçimi öncesinde, Sobyanin'in açık bir şekilde İslam karşıtı görüşler belirtmesine sert tepki gösterdi. Müslüman din adamları ve aydınlar Moskova'da ikamet eden Müslüman vatandaşların seçim sonuçlarını etkileyebileceğini öne sürüyor. Bunun yanı sıra Moskova'da yaşayan Müslümanların ağustos ayındaki Ramazan bayramı namazında önemli sorunlar yaşayabileceği kaydediliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.06.19 21:24 - Son Güncellenme: 2013.06.19 21:27 - HABER MERKEZİ
A