Muhammed Kamaruzzaman'a ölüm cezası

Muhammed Kamaruzzaman'a ölüm cezası

Bangladeş'te muhalefetteki Cemaat-i İslami partisinin genel başkan yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman, ülkede oluşturulan savaş suçları mahkemesinde insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırıldı.

2013.05.09 19:19 - Son Güncellenme: 2013.05.09 19:19 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Muhammed Kamaruzzaman'a ölüm cezası


Muhammed Kamaruzzaman hakkındaki, 1971'deki Bangladeş ulusal kurtuluş savaşı sırasında işkence ve toplu katliam da dahil yedi insanlık suçu iddiasından beşini işlediği kanaatine varan mahkeme tarafından ölüme mahkum edildi.

Pakistan'dan ayrılık için verilen dokuz aylık savaşta, Bangladeş yetkilileri üç milyona yakın insanın öldüğünü söylüyorlar. Bağımsız araştırmacılar bu sayının daha ziyade 500 bin civarında olduğunu söylüyorlar.

Mahkeme 2010 yılında işbirliğiyle suçlanan kişileri yargılamak amacıyla kurulmuştu.
Cemaat-i İslami hükümeti gelecek yıl yapılması planlanan seçimler öncesinde muhalefeti bastırmaya çalışmakla suçluyor.

Uluslararası insan hakları örgütleri ise savaş suçları mahkemesinin uluslararası hukuk standartlarına tam olarak uymadığını söylüyor.

Sokak çatışmaları

Kamaruzzaman'a idam cezası verilmesi, 1971'de işlenen savaş suçlarının sorumlularını adalet önüne çıkarmayı hükümetinin öncelikleri arasına koyan Başbakan Şeyh Hasina açısından kritik bir döneme rastladı.

Yorumcular verilen bu ölüm cezasının, polis ile İslamcı göstericiler arasında başkent Dhaka'da daha bu hafta yaşanan ölümüne sokak çatışmalarının da sergilediği karşıtlıkları daha da tırmandıracağını söylüyorlar.

Gösterilerin ardındaki, Cemaat'in de parçası olduğu şemsiye örgütlenme, ülkede şeriat yasalarının kapsamının daha da artırılması çağrıları yapıyor ve kitleleri kolayca sokağa dökebileceğini kanıtlamış durumda.

Savaş suçları mahkemesi önüne çıkarılan 12 kişiden 9'u Bangladeş'in en büyük İslamcı partisi olan Cemaat-i İslami'nin geçmişte Pakistan'dan ayrılmaya karşı çıkmış isimleri.
Sanıkların tümü haklarındaki suçlamaları reddetti.

Üç İslamcı liderin Ocak ve Mart aylarında hüküm giymesi onlarca kişinin yaşamını yitirdiği gösterilere yol açmıştı.

Kamaruzzaman hakkındaki dava 2010 yılında, başka bir suçlamayla gözaltına alınmasından bir ay sonra açılmıştı.

Muhammed Kamaruzzaman 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusu ile işbirliği içinde çalışan ve çok sayıda Bangladeşli aydını öldüren Bedir milis gücünün liderlerinden biri olmakla suçlanıyordu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.05.09 19:19 - Son Güncellenme: 2013.05.09 19:19 - HABER MERKEZİ
A