MMO'dan 'İpekböceği' testi
BURSA-TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, Bursa'da üretimi yapılan raylı sistem aracı 'İpekböceği'ni BURULAŞ tesislerinde test etti.
2013.02.16 11:32 - Son Güncellenme: 2013.02.16 11:43 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Şube Sekreteri Fikri Düşünceli, Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feridun Tetik, Şube Saymanı Fikret Çaral, Ulaşım Komisyon Başkanı Selçuk Yıldırım ve Şube Müdürü Serdar Sönmez 'İpekböceği'nin test sürüşlerinin yapıldığı BURULAŞ tesislerine ziyarette bulunarak yetkili uzmanlardan bilgi aldılar.
BURULAŞ Tesisleri'nde medya mensuplarının da katıldığı test sürüşünde bir süre yolculuk yapan ve makinist koltuğuna oturan MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, oda olarak raylı sistem araçlarının Türkiye'de yapılabileceğini belirterek, bu konudaki ihtiyacın da önemli oranda yerli üretimle yurt içinden karşılanması gerektiğini söyledi.
TAHA AYDIN BİLGİ VERDİ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Ulaşım Danışmanı ve İpekböceği Proje Sorumlusu Taha Aydın ve diğer yetkililerden bilgi alan Mart, 'İpekböceği projesi'nin, bu araçların Türkiye'de yapılabileceği görüşünü doğruladığını söyledi. Mart, "Bu anlamda üretimin tamamlanması ve bir süredir testlerin yapılıyor olması önemli bir başarıdır" dedi.
Mart, konuşmasına şöyle devam etti:
"Devlete düşen görev, bu araçların seri olarak yapılmasına ve yurtiçinde kullanılmasına destek olmaktır. Bu konuda önerimiz Ulaştırma Bakanlığı'nın Türkiye genelinde yürütülmekte olan planlanan kent içi raylı ulaşım sistemleriyle ilgili merkezi bir planlama yapılması ve kordinasyon üstlenmesidir."
Türkiye'de kent içi raylı sistemin giderek yaygınlaştığını ve buna paralel olarak kayda değer hızlı tren çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Mart, raylı sistem ihtiyaçlarının araç dahil yurt içinden karşılanması ve bu yöndeki çalışmaların daha fazla olması gerektiğini vurguladı.
'HURDA VAGON ALIMINDAN VAZGEÇİLMELİ'
Ulaştırma Bakanlığı'nın, özellikle ikinci el, Avrupa'da hurda olarak kabul edilen araçların Türkiye'ye sokulmasını engelleyecek önlemleri alması gerektiğini söyleyen Mart, "Bursa Büyükşehir Belediyesi hafif raylı sistem için yakın zamanda alınması sözkonusu olan ikinci el hurda niteliğinde vagonların alımından vazgeçmelidir" dedi.
Bursa'nın ikinci el vagona yönelmesinin plansızlığın ve beceriksizliğin bir göstergesi olduğunu bunun aynı zamanda 'İpekböceği'nin gelişmesinde bir engel oluşturacağını ifade eden Mart, "İpekböceği'ni Bursa'da T1, T2 gibi projelerde Bursaraylar üzerinde görmek istiyoruz" diye konuştu.
'ULUSLARARASI STANDARTLARDA'
MMO yöneticilerine İpekböceği hakkında ayrıntılı bilgiler veren Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe'nin Ulaşım Danışmanı Taha Aydın sektörün içinde çalışmalar yapan mühendislerin projenin değerinin farkında olduğuna dikkat çekerek, "Aracımızı uluslararası standartlara göre tasarlayıp ürettik. Tüm sertifikaları da alındı. Uluslararası Avrupa standartları neyi öngörüyorsa güvenlik açısından da o şekilde tasarım yapıldı. Araçlar 2 ay ağırlık için kum torbalarıyla test sürüşü yapacak. Yol ve araç arasında uyum ancak bu sürede sağlanıyor" dedi.
İpekböceği'nin güvenlik açısından sorunsuz olduğunu belirten Aydın, araçların Bursa'ya yakışacağını söyledi.