Miyom korkulu rüya olmasın!

Miyom korkulu rüya olmasın!

Üreme çağınızdaysanız, adet kanamalarınız aşırıysa ve ağrınız varsa jinekoloğa başvurmanızda fayda var. Çünkü bu tür şikayetlerin nedeni olan miyomlar, her 4 kadından birinde görülüyor.

2013.04.17 13:17 - Son Güncellenme: 2013.04.17 13:18 - Sağlık
A
Miyom korkulu rüya olmasın!

 Bulunduğu yere göre bazen hiç zararı bulunmayan, ancak bazen kısırlığa bile yol açan miyomların başlıca tedavi yolu ameliyat. Bu ameliyatların, halk arasında anneliğe engel olduğuna yönelik yanlış bilgiler ise kadınları korkutuyor.

Eş, dost ve akrabalardan ya da internetteki kadın forumlarından sorularına cevap arayan kadınların, kulaktan dolma bilgilerden dolayı tedavide geç kaldıklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Çakar Kement, miyomların rahmin en sık görülen iyi huylu tümörleri olduğunu söyledi. Üreme çağındaki her 4 kadından birinde görülen miyomların bezelye tanesinden basket topuna kadar çeşitli boyutlarda olabildiğini vurgulayan Kement, "Miyomlar yerleşimlerine göre, rahim iç tabakasında, rahim dış yüzeyinde ve rahmin orta tabakasında yer alır" dedi.

DIŞ YÜZEY MİYOMLAR TEHLİKESİZ
Dış yüzey miyomlarının doğurganlıkla ilişkisinin olmadığını belirten Op. Dr. Çakar Kement, "Bu tür miyomların genellikle kısırlık, düşük ve erken doğum ile ilişkileri yoktur. Rahmin iç tabakası ile ortadaki kas tabakasında yerleşen miyomlar ise boyut ve yerleşim yerlerine göre kısırlık, düşük, erken doğum, rahim içindeki bebeğin ölümü, suyun erken gelmesi, rahim içindeki bebeğin duruş problemleri ve sezaryen sebebi olabilirler. Doğurganlık yaşlarında miyomun ilaçla tedavisi yoktur. Rahim içindeki miyomların tedavisinde histereskopi tercih edilir. Rahmin orta tabakasındaki miyomlarda ise rahmin içine baskı yapmıyorsa ve 5 cm den büyükse laparoskopik veya açık operasyon ile miyomektomi yapılmalıdır. Rahmin dış yüzeyindeki miyomlarda tedaviye gerek yoktur" diye konuştu.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.17 13:17 - Son Güncellenme: 2013.04.17 13:18 - Zeynep Çelik
A