Mısır diken üstünde

Mısır diken üstünde

Muhalif grupların yarın düzenleyeceği geniş çaplı gösteriler öncesinde Mısır'da gerginlik had safhaya çıktı. Cumhurbaşkanı Mursi yanlıları da sokaklara inmeye hazırlanıyor

2013.06.29 10:01 - Son Güncellenme: 2013.06.29 10:02 - Dünya
A
Mısır diken üstünde

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilâtı karşıtlarının yarın düzenleyeceği geniş çaplı gösteriler öncesinde siyasi ve sosyal gerginlik ciddi şekilde arttı. Muhalefetin oluşturduğu "Vatanı Kurtarma Cephesi ve İsyan Hareketi"nin organize ettiği gösterilerin ana teması, Cumhurbaşkanı Mursi'nin görevden uzaklaştırılması olarak belirlendi. Başkent Kahire ve diğer kentlerde bir haftadır çoktan başlayan protestolarda Mursi için "Git" sloganları atılıyor. Hüsnü Mübarek'in devrilmesi sürecinde yüz binlerce insanın toplandığı Kahire'deki Tahrir Meydanı şimdiden trafiğe kapatıldı. Göstericilerin gece de kaldığı meydanda muhalifler üstünlüğü ele geçirmiş durumda. Gösterilerde şimdiden 4 kişi hayatını kaybetti, 50'yew yakın kişi de yaralandı. İktidara gelişinden bu yana Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Mısır'da herhangi bir iyileştirme sağlayamadığını savunan protestocular arasında ordunun müdahalesini isteyen gruplar da bulunuyor. Özellikle ekonomik konularda Mursi iktidarının başarısızlığını dile getiren bu gruplar, ülke içinde geniş ekonomik ve ticari faaliyet yürüten Mısır ordusunun yönetimi ele alması halinde halkın yaşam standartlarının iyileşeceğini dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Mursi taraftarları da muhaliflerle aynı anda sokaklara inmeye hazırlanıyor. Mursi yanlıları diğer yandan toplumun farklı kesimlerinin katılımıyla "halkın iradesinin ve meşruiyetinin korunması" çağrısında da bulunuyor. Mursi'ye muhalif olan Selefi Nur Partisi'nden daha önce yapılan açıklamada ise, seçilmiş cumhurbaşkanının devrilmesine izin vermeyecekleri vurgulanmıştı.

Benzin kuyrukları Mısır halkını canından bezdirdi
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yöneltilen eleştirilerin başında yakıt ve benzin sıkıntısına bir çözüm bulunamaması geliyor. Kahire, İskenderiye ve diğer büyük kentlerde kilometrelerce uzunluğunda benzin kuyrukları oluşurken, yakıtı biten aracını yakındaki benzin istasyonlarına iten sürücülerin görüntüleri, yaşanan durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. İktidar ise yakıt sıkıntısının karaborsacılık ve dış dünyadaki kur dalgalanmalarından kaynaklandığını savunuyor. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.06.29 10:01 - Son Güncellenme: 2013.06.29 10:02 - boş7
A