Mısır'daki kargaşa bölgeyi tehdit ediyor

Mısır'daki kargaşa bölgeyi tehdit ediyor

Mısır'da şiddetin halkın taleplerine darbe vurulmasından kaynaklandığını belirten Katerlı bakan Atiyye ülkedeki kargaşanın bölgeyi tehdit ettiğini söyledi

2013.08.17 17:38 - Son Güncellenme: 2013.08.17 17:39 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Mısır'daki kargaşa bölgeyi tehdit ediyor

Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiyye, Mısır'daki kriz sebebiyle çok fazla insanın ölmesinden endişe ettiklerini belirterek, "Mısır'daki istikrarsızlık tüm bölgeyi tehdit ediyor." dedi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Atiyye, Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bir araya geldi. Yapılan ikili görüşmenin ardından dışişleri bakanları ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısında konuşan Katar Dışişleri Bakanı Atiyye, Katar ve Almanya arasında stratejik ilişki olduğunu söyledi.

Alman mevkidaşı ile yaptıkları görüşmeler hakkında konuşan Katar Dışişleri Bakanı Atiyye, "Alman mevkidaşımla Mısır'daki son gelişmeleri ele aldık. Biz Katar olarak Mısır'da çok fazla sayıda insanın yaşamını kaybetmesinden dolayı büyük endişe duyuyoruz. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Silah kullanılması bizi endişelendiriyor. Katar, olarak her zaman şiddetin karşısında olduk. Halka karşı, özel ve kamu mallarına yönelik cami ve kiliselere karşı saldırıları kınıyoruz. Arap bölgesi daha fazla çatışmaları kaldıracak durumda değil. Şu anda Mısır'daki şiddet giderek artıyor. Bu şiddete de bir son verilmesi gerekir." dedi.

Mısır'da şiddeti oluşturan asıl unsurun demokrasinin katledilmesinden kaynaklandığını ifade eden Katar Dışişleri Bakanı, tüm tarafların içinde olduğu bir diyalog süreci başlatılmasını istedi.

Katarlı bakan Atiyye, "Mısır'da şu an için çözüm, tüm tarafları içene alan ve hiçbir tarafı dışlamayan bir anlaşmayı gerektiriyor. Bu krize siyasi çözüm bulunması gerekir. Bu çözüm şiddetin son bulması ile başlayarak, güven içinde tüm taraflar arasında diyalogla sağlanır. Tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması gerekir. Çünkü bu şahıslar siyasi çözümün ana unsurunu oluşturacaklar. Bu anlamda tüm tarafları bir masa etrafında bir getirmek amacıyla Birleşmiş Milletler'in ortak bir tavrı olmalı." görüşünü dile getirdi.
Mısır'daki istikrarsızlığın tüm bölgeyi tehdit ettiğini ifade eden Katar Dışişleri Bakanı, "Mısır sadece Mısır'dan ibaret değil. Tüm Arapları temsil ediyor. Aynı şekilde Mısır tüm dünya demektir. Bunun için diyorum ki gelin bu krize bir son verelim. Çünkü bu kriz tüm dünyayı endişelendiriyor. Biz bu anlamda Alman dostlarımızdan ve uluslar arası kamuoyundan bu anlamda bizimle işbirliği yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu şekilde Mısır'daki tarafları bir masa etrafında toplayalım." diye konuştu.

Bir soru üzerine Katar Dışişleri Bakanı, Mısır'ın Arap dünyasının bel kemiği olduğunu söyledi. Atiyye, "Sonuç olarak Mısır'ın hem Suriye hem de tüm Arap ülkeleri üzerinde önemli bir etkisi var. Önümüzdeki AB dışişleri bakanları toplantısının tarafları diyalog masasına oturması içi ikna etmesini diliyorum." dedi.
El Atiyye, Mısır'da siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğine de dikkat çekerek, "Başsız bir beden düşünülebilir mi? Bu bedenin başı tutuklu. Bu durumda diğer tarafın temsil edilmediği bir diyalog nasıl kurulsun?" şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise Mısır için için diyalogdan başka bir çözümünün olamayacağını belirtti. "Şiddetin hemen bitmesini talep ediyoruz." diyen Westerwelle, "Almanya olarak hiçbir tarafa daha yakın değiliz. Biz her zaman demokrasi ve halktan yanayız." ifadelerini kullandı. Alman bakan, Mısırlılara, geri dönüşü olmayan bir yola girmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.08.17 17:38 - Son Güncellenme: 2013.08.17 17:39 - HABER MERKEZİ
A