MİLLİ BİR TARIM POLİTİKAMIZ YOK

MİLLİ BİR TARIM POLİTİKAMIZ YOK

Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, milli bir tarım politikası oluşturulmazsa Türkiye'de tarım sektörünün 5 yıl içerisinde bitme noktasına geleceğini öne sürdü.

2011.03.18 10:32 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Ekonomi
A
MİLLİ BİR TARIM POLİTİKAMIZ YOK

 GESİAD Başkanı Özgün, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesinde MHP'den milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı. Yaptığı konuşmada Türk tarım politikasının son durumunu değerlendiren Özgün, Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörünün oldukça sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade etti. Hayvancılık sektörünün şu ada bitme noktasına geldiğini ve tarımın da 5 yıl sonra hayvancılıkla aynı kaderi paylaşacağını dile getiren Özgün, "Tarım sektörümüz bitecek. Bunu öngörmemizde çeşitli sebepler var. Bu çalışmalar, milli bir tarım ekonomisinin oluşmadığının da bir ispatıdır. Milli tarım ekonomimizi şekillendirecek ve tarım planlarımızı gerçekleştirecek ciddi anlamda önemli çalışmalar yapılmalı. Her nasılsa 2009 yılı Bakanlar Kurulu kararıyla Sayın Mehdi Eker, bir program açıklamış olsa da bu programın doğru bir hedefte gitmediğini görüyoruz. Maalesef tarım ekonomisi AB müzakereleri kapsamında geliştirilmesine rağmen bu müzakerelerde milli bir ekonominin yapılması tesis edilemedi" diye konuştu.
AB müzakereleri dahilinde hazırlanan Türkiye Tarım Havzaları Üretim Destekleme Modeli'nin hedefini anlatan Özgün, "Bunlardan birincisi arazinin verimli ve sürdürülebilir kullanımını sağlamaktır. Tarımsal planlama ve desteklerin ekonomik yönetilmesi, üretim, dış ticaret, tarıma dayalı sanayi gözetilerek talep projeksiyonlarının oluşturulması, üretimin sektör ihtiyaçlarına göre planlanması, çiftçinin gelirinin artırılması konuları da modelin hedefleri arasında yer alır. Maalesef bu 5 maddenin hiçbirine gerçek anlamda ulaşılamadı. Uygulanan destekleme modelleri, tarım havzalarına yönelik politikalar doğru değildi. Tarım sektörümüz her geçen gün kötü bir boyuta ulaşıyor. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu politikalarla devam edilirse öngörümüz tarım sektörünün iflas edeceğidir" şeklinde konuştu.

TOPRAK BİRLİKTELİĞİ ŞİRKETİ MODELİ
AB sürecinde yapılan müzakerelerde tarım sektörüne ait yönlendirmelere karşın ulusal çıkarlarımızı koruyan taleplerde bulunulması gerektiğini söyleyen Özgün, müzakerelerin öneriyi kabul etmek değil, karşı durumlarla ortak noktada bulaşabilmek olduğunu açıkladı. Miras yoluyla parçalanan toprakların veriminin azaldığına dikkat çeken Özgün, GESİAD olarak 'toprak birlikteliği şirketi modeli'nin geliştirilmesini önerdi. Özgün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Toplu tarım uygulamaları bireysele göre çok daha kaliteli sonuçlar vermektedir. Mevcut miras kanunları ve aile fertleri arasında paylaştırılan topraklar sebebiyle kaliteli tarla neredeyse kalmadı. Toprakların ortak işletilmesini tesis edilecek politikalar geliştirilmeli. Toprak birlikteliği şirket modelini önermekteyiz. Bunun için yüksek teşvik ve destek mekanizmaları geliştirilmeli, özendirme tesis edilmelidir. Bu noktada önümüzdeki süreç içerisinde inşallah toprak birlikteliği ile ilgili önerilerimizi sizinle paylaşacağız. Temel gıda maddelerine sübvansiyon mekanizmaları işletilmeli, bu ürün vatandaşa uygun fiyatla ulaştırılmalıdır. İspanya ve Yunanistan'da zeytin sübvansiyonları inanılır gibi değildir. Türkiye'de zeytinciliğin bitmesinin tek sebebi budur. Yine aynı şekilde birçok ülkede özellikle buğdayın, arpanın ve buna benzer ürünlerin sübvansiyonu çok yüksek oranlardadır. Sübvansiyon sistemi yetersizdir. Sübvansiyon mekanizmasını çalıştırsak bile, maliyetler çok yüksek noktalara ulaşmaktadır. Sistemin manası da kalmamaktadır. Dünyanın en pahalı mazotuyla ürün ortaya çıkarmak bunun göstergesidir."
Türkiye'de tarımın gelişmesi için milli bir politika oluşturulması gerektiğinin altını çizen Özgün, "Tarım sektöründe taşımacılık maliyetleri ciddi bir yer teşkil etmektedir. Taşımacılık maliyetlerinden kurtulmak için tarım sektöründe yatırımlar yerlerinde teşvik edilmeli. Aslında bu konuda birçok söylenecek şey var. Tarım sektörü için yapılacak çok şey var. Milli bir tarım politikası olmalı. Bu olmadığı sürece bütün bu anlattıklarımız hiçbir şey anlam ifade etmiyor. Hükümetimiz karar vermeli" ifadelerini kullandı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2011.03.18 10:32 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Mehmet Mutlu
A