Mikis Theodorakis'in defin krizi çözüldü!

Mikis Theodorakis'in defin krizi çözüldü!

Ünlü besteci Mikis Theodorakis, yarın Atina'da düzenlenecek dini ayinden sonra, perşembe günü Girit'e defnedilecek.

2021.09.07 08:51 - Son Güncellenme: 2021.09.07 08:51 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Mikis Theodorakis'in defin krizi çözüldü!

Yunanistan'da geçen hafta hayatını kaybeden 96 yaşındaki dünya çapında ünlü besteci Mikis Thedorakis'in nereye defnedileceği konusunda, kızı Margarita ve oğlu Yorgo arasındaki kavga tatlıya bağlandı.

Hürriyet'in haberine göre, ünlü besteci, 2013'de yazdığı bir mektupta vasiyet ettiği ve oğlu Yorgo'nun da istediği gibi, Girit adasının Hanya şehrindeki Galatas köyünde defnedilecek. Theodorakis'in annesi Çeşmeli Apasia ve Giritli babası Yorgo'nun mezarları da Galatas köyünde bulunuyor.

 Atina Belediyesi, Theodorakis'in şehir merkezinde büstünün dikilmesini ve bir sokağa da adının verilmesini kararlaştırdı.

OĞLU İLE KIZI ARASINDA ANLAŞMAZLIK YAŞANMIŞTI

Mikis Theodorakis'in kızı Margarita Theodorakis, babasının son arzusu Girit adasının Hanya ilçesine gömülmek olmasına rağmen, babasının Korint Vrahati'ye gömülmesini istemişti.

Theodorakis oğlu Yorgo Theodorakis ise babasının isteğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Sessizlik ve saygıyla onun isteğine saygı göstereceğiz, herkes böyle söylüyor. Sahip olduğumuz acı bize yeter" demişti.

MİKİS THEODORAKİS KİMDİR?

29 Temmuz 1925'te Yunanistan'ın Hios Sakız adasında, Giritli bir baba ve İzmir-Urlalı bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Klasik müzik alanında yaptığı başarılı çalışmaların ardından geleneksel ve ulusal çalgılara, ritimlere ve ezgilere yönelen Theodorakis, "Epitafios" Mezartaşı yazıtı beste dizisiyle Yunanistan'da büyük bir kültür devrimi başlattı. Theodorakis 1000 dolayında şarkı yazmıştır. Çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo bestelemiştir.

Theodorakis, Lenin Barış Ödülü'nün de sahibidir.

Siyasi olarak, Yunanistan Komünist Partisi ile ilişkili olduğu bilinmektedir. 1981-1990 yılları arasında KKE'nin (Yunanistan Komünist Partisi) milletvekilliğini de yapmıştır.

Bununla birlikte, 1989'da, Yeni Demokrasi Partisi'nin içinde bağımsız bir aday olarak bir süre çalıştı ve muhafazakarlar, sosyalistler ve solcular arasında büyük bir koalisyon kurmaya yardımcı oldu.

1990'da yeniden parlamentoya seçildi, Constantine Mitsotakis yönetimindeki ülkede hükümet bakanı oldu. Bu süreçte uyuşturucu ve terörle mücadele çalışmaları yürütürken kültür, eğitim ve Yunanistan-Türkiye arasındaki ilişkileri iyileştirmek için de çalıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010 yılında Theodorakis'i evinde ziyaret etmişti.

O dönem Yunanistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Erdoğan, Atina'da katıldığı Türk-Yunan İş Forumu toplantısının ardından eşi Emine Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile birlikte Theodorakis'in evine geçmişti.

Zülfü Livaneli ile verdiği ortak konserlerle tanınan Theodorakis, ortak çalışmaları ve kendi çalışmalarından oluşan birer CD'yi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye etmişti.

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.09.07 08:51 - Son Güncellenme: 2021.09.07 08:51 - HABER MERKEZİ
A