Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migren'e ne iyi gelir?

Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migren'e ne iyi gelir?

Baş ağrısı şeklinde görülen ve nörolojik bir durum olan migren, stres yönetimi ve uçucu yağlarla tedavi edilebilir. Peki, migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migren'e ne iyi gelir?

2024.03.08 13:46 - Son Güncellenme: 2024.03.08 13:51 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migren'e ne iyi gelir?

Genellikle kadınlarda görülen bu rahatsızlık toplumda en sık karşılaşılan durumlar arasında bulunur. Ses, ışık ve kokuya duyarlılıkla ortaya çıkan migren kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Peki, migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migren'e ne iyi gelir?

Migren nedir?

Migren, sinir sinyallerini geçici olarak etkileyen anormal beyin aktivitesi sonucu başın bir tarafında zonklayan bir ağrı ile ortaya çıkan şiddetli baş ağrısına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Migrenin tetikleyicileri genellikle bazı ilaçların kullanımı, kırmızı şarap başta olmak üzere alkol tüketimi, fazla kafein alımı, stres, parlak ışık, ses ve uyku sorunlarıdır.

Migren atakları yılda 1-2 defa ya da ay içerisinde defalarca görülebilir. Migren ağrılarının çoğunun çok şiddetli seyrettiğini söylenebilir. Migren ağrısı olanlar baş ağrına eşlik eden faktörler nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanırlar. Yine de tam bir migren tanısı konulması için uzun bir süreç ve uzman doktor kontrolü çok önemlidir.

Migren belirtileri nelerdir? 

Migreni olan kişilerde şiddetli baş ağrısı, iştahsızlık, kusma, bulantı, ışık, ses ve harekete karşı duyarlılık, duygudurum değişimleri, halsizlik ve terleme şikayetleri gibi belirtiler meydana gelir. 

Enseden başlayarak, tüm baş bölgesine yayılan baş ağrısıda dahil olmak üzere migren belirtileri şunlardır:

Enseden başlayan ve kafa bölgesine yayılan baş ağrısı

Mide bulantısı

Kafa karışıklığı

Görüşte bulanıklık ve görme güçlüğü

Depresyon gibi ruh hali değişimleri

Yorgunluk ve enerji düşüklüğü

Işık ve gürültü gibi seslere karşı duyarlılık

El ve ayaklarda uyuşma

Yeme isteği

Konuşmada güçlük

Migren atağı sırasında ışığa ve sese karşı artmış duyarlılık yüksek olacağı için bunlara maruz kalmak ağrının şiddetini artırabilir. Migreni olan kişilerde kokuya karşı duyarlılıkta artar, bu nedenle parfüm gibi kokular bulantıya ve kusmaya neden olabilir.

Şiddetli baş ağrısından hemen önce görülen migren dönemine "aura" denir. Migren aurası ağrının başlamasından önce veya ağrının ilk gelişme döneminde olur. Kısa sürelidir; 10 ile 30 dakika arasında genellikle 20 dakika sürer.

Görsel aura: Hastalar titrek parıldayan ışıklar tarif ederler.

Duyusal aura: Migrenin duyusal aurası el ve dilde veya ağız ve çenede uyuşma, karıncalanma şeklindedir.

Migren'e ne iyi gelir?

Migren ağrısı, stres dönemlerinde ya da kişinin uyku düzeni bozulduğunda ortaya çıkabilir. Bunun yanında uzun süreler mavi ışığa maruz kalmak, kafein tüketmek, mevsim geçişleri de migrene neden olan durumlar arasında yer alır. Ağrıyı hafifletmek ve ortadan kaldırmak için bazı migrene iyi gelen bitki çayları, yağlar ve çeşitli yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Su içeren ve magnezyum açısından zengin besinler tüketmek migrene iyi gelir.

Sakin Ve Işıksız Bir Ortam

Uyku Kalitenizi Artırın

Tükettiğiniz Besinlere Dikkat Edin

Düzenli Egzersiz Yapın

Stres Yönetimi Yapın

Migren Günlüğü Tutun

Ihlamur, Papatya, Rezene, Zencefil Çayları Tüketin

Nane Ve Lavanta Yağı Koklayın

Kafeinsiz Kahve İçin

Bitter Çikolata Yiyin

Böğürtlen, Ahududu, Çilek Ve Yaban Mersini, Karpuz Ve Muz Tüketin

Brokoli Ve Ispanaktan Yaralanın

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.08 13:46 - Son Güncellenme: 2024.03.08 13:51 - HABER MERKEZİ
A