Mevkiidaşını geri çevirmedi

Mevkiidaşını geri çevirmedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sri Lankalı mevkidaşının Müslüman mültecilere yardım isteğini geri çevirmedi.

2013.10.08 11:47 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:47 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Mevkiidaşını geri çevirmedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sri Lanka Başbakanı Dissanayake Mudiyanselage Jayaratne'nin Müslüman mültecilere barınma yardımı talebini karşılıksız bırakmadı. Erdoğan'ın talimatıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA),100 hanelik konutların inşasına başladı.

Başbakan Jayaratne iç savaşta zarar gören Müslümanlar için Erdoğan'a mektup yazarak yardım istedi. Ülkede 2009 yılında çatışmaların sona ermesiyle eski yerlerine dönmeye başlayan adanın farklı yerlerinden Müslüman aileler temel barınma ihtiyaçlarının karşılanmasını bekliyor.

"Türkiye'nin cömertliğini çok iyi biliyoruz"

Mektupta, savaş dolayısıyla yerlerinden edilen Müslüman mülteci ailelerin yurtlarına geri dönmek istediklerini belirten Jayaratne, müşkül durumdaki insanlara daima yardım elini uzatan Türkiye'nin cömertliğini çok iyi bildiğini ifade etti. Jayaratne, 22 bin Müslüman mültecinin ağaç altlarında ve geçici barınaklarda yaşamak zorunda kaldığını vurgulayarak, acilen ihtiyaç duydukları kalıcı evlerin inşasında Türkiye'den yardım almayı yürekten umut ettiğini dile getirdi.

TİKA, "Türkiye-Sri Lanka Dostluk Köyü" kuruyor

Erdoğan'ın mektup üzerine verdiği talimat doğrultusunda, TİKA iç savaştan en çok etkilenen kuzey bölgesindeki Mannar kentinde "Türkiye-Sri Lanka Dostluk Köyü" adı altında 100 hanelik konutların inşasına başladı. Mesken ve Kaynakları Geliştirme Kuruluşu (OHRD) işbirliğiyle kurulacak dostluk köyü Müslüman ailelerin barınma ve temiz suya ulaşım ihtiyaçlarını karşılayacak. Öte yandan Mannar'da meslek edindirmeye yönelik faaliyet gösteren Ulusal Gençlik Konseyi'ne ait eğitim binasında ihtiyaç duyulan bilgisayarlar da TİKA tarafından hibe edildi.

Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları adlı örgütün bağımsızlık talebi ile Sri Lanka hükümetine karşı silahlı mücadeleye başlaması ve 1990 yılında ülkenin kuzeyinde yaşayan Müslüman azınlığa evlerini boşaltmalarını isteyerek tehdit etmesi sonucu bölgede yaşayan yaklaşık 10 bin Müslüman evsiz kalmıştı. İç savaş boyunca birçok ev yıkılmış ve bölgenin altyapısı önemli ölçüde zarar görmüştü.

 

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2013.10.08 11:47 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:47 - HABER MERKEZİ
A