Mermer ve Traverten Taşları Dekorasyonda İlk Tercihler Arasında

Mermer ve Traverten Taşları Dekorasyonda İlk Tercihler Arasında

Moda anlayışı hayatımızın her yerinde karşımıza çıktığı için, günümüz modasına uygun olarak evinizi ve iş yerinizi dekor edebilirsiniz.

2020.12.23 08:59 - Son Güncellenme: 2020.12.23 09:01 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Mermer ve Traverten Taşları Dekorasyonda İlk Tercihler Arasında

Dekorasyonda bir kaç önemi nokta bulunuyor ve bunlara hakim olanlar, gerek renk kombinleri ve gerekse de kaliteli kullanıma sahip alanlar yapabiliyor. Her yaşa, her insana ve her alana hitap eden farklı ve estetik bir anlayış haline gelen dekorasyon için, yer döşemeleri ve duvar işlemeleri önemli detayları da beraberinde getiriyor. Birçok insanın dekorasyon anlayışını farklı ve değişik alanlara taşımış ve kullanmaya başlamıştır.

Kullanım alanları ise hemen hemen herkesin aklına getirebileceği yaşam alanları olmakla birlikte yenilikçi yapıya sahip insanlar içinde farklı projeler olmuştur. Örneğin, oturduğunuz binanızın dış cephesine, evinizin bir bölümüne, çalışmakta olduğunuz iş yeriniz ve ofisiniz de, banyo, tuvalet, balkon gibi alanlarda mermer en fazla kullandığımız malzemeler arasında yer alıyor. Mermer deyince akıllara sadece düz beyaz renk geliyor olsa da, aslında çok çeşitli türleri bulunmakta. Bugün yapılan yeni konutların neredeyse tamamında İtalyan mermer ya da Calacatta mermer veya Carrara mermer türlerini görebiliyoruz. 

Dekorasyonda Mermer Neden Tercih Edilir?

Mermer yapısı itibari ile kaygan olduğu için, kir tutması daha zordur. Yıllarda temizlik yapılmamış bir alanda dahi, bir kaç basit temizlik ile mermer eski haline geri gelir. Ayrıca üzerine kimyasal ürünler dökülmediği sürece, mermer üzerinde her hangi bir leke ya da iz kalıntıları olmaz. Durum böyle olunca da, bir çok alanda mermer kullanılması daha mantıklı gelmektedir. Ayrıca mermer damarlı olduğu için, doğru kesilmesi durumunda, çok güçlü bir yapıya sahip olur. Kısacası evinizde kullandığınız mermerde kırılma ya da çatlama varsa eğer, bu ya zeminin bozukluğu nedeni ile olur ya da yanlış kesimden dolayı kaynaklanır. 

Mermerin doğanın bizlere sağlamış olduğu bir mucizedir. Çünkü doğada yüzyıllar boyunca birleşimine devam ederek kaya halini alır ve bu kayaları keserek, bugün bir çok yerde kullanabiliyoruz. Öte yandan fayans gibi benzeri ürünler ise tamamen bizim elimizden çıktığı için, daha fazla renk çözümü sunsa da, daha hızlı leke tutması ve kırılması nedeni ile bir kaç yılda bir kullanıldığı alanlarda tadilata ihtiyaç duyar. Bunlar sadece bir kaç tercih nedeni olmakla birlikte, mermerin en çok tercih edilmesi ise çeşitlerinde ki zenginliktir. 

Doğal Dekor Mermerin Yapısında

Her hangi bir üründe damar yani mermerin renginin zıt renginde içerisinde geçecek renkleri yapmanız çok zordur. Yapılıyor olsa dahi fiyatı aşırı yüksektir. Bu da kullanılacak olan o ürünün fiyatlarının daha yüksek olmasına neden olurken, mermer fiyatları ise bulunduğu ortamlara göre değişiklik gösterir. Mermer kendinden doğal bir görünüme sahip olmasından dolayı, binlerce yıldır başta ibadethaneler olmak üzere, bir çok saray gibi yapılarda örneklerini görebiliyoruz. Tüm yapılarda karşılaştığımız mermer, bir çok taş ürününden pahalıdır. Bu pahalık nedeni ile sadece özel alanlarda kullanılır. Örneğin merdivenmermer basamaklarda kullanılması çok daha güzel bir merdivene sahip olmanızı sağlayacağı gibi, fiyatı yüksek olduğu için, farklı taşlar tercih edilmektedir. 

Ancak şunu da belirtelim ki, bir çok mermer rengi artık ülkemizde ki madenlerden de çıkarılıyor. Çıkarılan bu mermerler sayesinde, farklı renklere sahip mermerler ile de dekorasyon yapabiliyoruz. Sadece dekorasyon desek de, mermer yapılarda mecburi olarak kullanılacak malzemelerin başında geliyor. Farklı renk ve çeşitlerde seçim yapmanız durumunda, mermer size harika dekorasyon imkanları sunuyor.

Mermer Fiyatları ve Çeşitleri

Mermer fiyatları İstanbul metrekare cinsine göre belirlenmektedir. Ancak mermerler kendi içlerinde de çeşitlere sahip olduklarından dolayı, öncelikle kullanacağınız mermeri seçmelisiniz. Ayrıca mermerin kalınlığı da fiyatını etkileyen bir diğer etkendir. Ülkemizde mermer rezervleri ve çeşitleri oldukça fazladır. Bunun yanı sıra, dünyanın çeşitli yerlerinde de bizde olmayan mermer türleri bulunmaktadır. Bu nedenle mermer ithalatı ve ihracatı oldukça fazla olduğu için, yurt dışından getirilen mermerler daha yüksek fiyatlara satılmaktadır. Ama mermer için kullanım alanı çok önemli olduğundan dolayı, her mermer, her alana uygun olmayabilir. 

Mermer En Fazla Nerede Kullanılır?

Evlerde mermer mutfak tezgâhları, pencere altı mermer denizlik alanları başta olmak üzere, banyolar ve apartmanların ya da dubleks evlerin merdivenlerinde de tercih edilmektedir. Bunlar mecburi alanlar olduğu gibi, bahçeli eve sahip olanlar için havuzun etrafı mermer ile yapılması durumunda uzun ömürlü ve çok şık bir görünümü beraberinde getirir. Ayrıca spa ve saunalar, hamam ve havuzlar olmak üzere yüzlerce farklı alanda, yüzlerce farklı mermer çeşidi kullanıma uygundur.  Havuz yaptıracaksanız eğer, dekor ve dizaynını mermer ile hem güçlendirebilir, hem zenginleştirebilirsiniz. Havuzun hoş ve diğerlerinden farklı bir çalışmayla yapılmış olması görenleri şaşırtacağı gibi, kir tutmaması ve tazyikli su yardımı ile kolaylıkla temizleyebileceğiniz için, birçok farklı model ile modaya uygun, mimari açıdan hoş gözükecek olan havuz dekor edebilirsiniz. Havuz spesifik bir örnek olsa da, bu örneği evlerde minimuma indirmek ise tabii ki banyolardan geçmektedir. 

Mermer İle Harika Dekorasyonlar

Dekor alanında birçok seçenek var olsa dahi mermer her zaman öncelikler arasında yer almaktadır. Her şeyden önce hem kullanımı çok iyi, hem bu kullanıma oranla kalitesi yüksek ve hemde cebinize hitap edecek mermer fiyatları ile kolaylıkla tercih edebilirsiniz. Türkiye mermer alanında en yüksek rezervlere sahip ülkelerin başında geldiği gibi, bizde en fazla mermer çeşitleri beyaz ve kremsi renklere hakimdir. Kırmızı, siyah, gri, kahverengi çeşitlerde mermerler de artık Bursa, Adıyaman, Afyon gibi mermer rezervi bol olan şehirlerimizde ki madenlerde çıkmaktadır. 

Mermer Hangi Alanlara Uygulanır?

Mermer her alanda kullanıma uygundur. Mermer kalınlığına göre hamam ve havuz gibi ısıtmalı alanlar için de tercih edilmektedir. Mermer ısınması daha zor olduğu gibi, ısındıktan sonra daha geç soğur. Böyle olunca da bir çok yerde mermer kullanmak daha büyük avantaj sağlamaktadır. Ayrıca su sızdırma gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi, mermer genel olarak istenilen boyutlara göre ayarlanması mümkündür. Yani daha büyük plakalar halinde de mermerin kullanılması mümkün oluyor ve bu durum hem işçiliği azaltıyor, hemde ilerde olacak sorunları da minimuma indiriyor. Burada en önemli konu uygulanacak alanının, düz olması ve engebeli zeminlerin de düzeltilmesidir. Çünkü altı boş olan mermer, büyük plaka halinde uygulandıysa, boş olan kısım nedeni ile kırılma durumu olabilir. 

 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2020.12.23 08:59 - Son Güncellenme: 2020.12.23 09:01 - HABER MERKEZİ
A