Merkel istihbarata daha fazla kontrol istedi
Alman Başbakan Merkel, Federal Parlamentonun istihbarat kurumlarını daha fazla kontrol hakkına sahip olmasını istediğini bildirdi.
2013.08.14 17:53 - Son Güncellenme: 2013.08.14 17:53 - Dünya - HABER MERKEZİ
Alman televizyon kanalı 'Phoenix' ile Almanya'nın Sesi Radyosuna konuşan Başbakan Angela Merkel, Federal Parlamentoya istihbarat kurumlarını kontrol ve takib için daha fazla yetki verilmesini istedi. Merkel, parlamentonun daha fazla kontrol yetkisi olduğunda, istihbarat çalışanlarının da daha dikkatli davranacaklarını ve çalışmaların kontrolü için daha şeffaf çalışacaklarını ifade etti.
Merkel konuşmasında, dün Parlamento Kontrol Konseyinin oturumundan sonra bir açıklama yapan Başbakanlık Bakanı Ronald Pofalla'nın sözlerine atıfta bulunarak Federal Parlamento Kontrol Konseyinin Alman istihbarat kurumlarını takib ve kontrol yetkisinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Alman Başbakan, AB içinde özel bilgilerin korunması için ortak bir antlaşma talebini de tekrarlayarak, Almanya'nın Fransa ile birlikte, Avrupa'daki internet şirketlerinin yabancı ülke hükümetlerine bilgi verdiklerini bildirme zorunluluğu getirme konusunda ısrarlı olduklarını kaydetti.
AB'de özel bilgilerin korunması amacıyla ortak bir antlaşma konusunda henüz bir uzlaşma sağlanamadığını belirten Merkel, ABD ile de bilgilerin korunması konusunda farklı düzeylerde düşünüldüğünden bir antlaşma yapmanın oldukça güç olduğunu söyledi.