Merkel ile Sarkozy anlaştı

Merkel ile Sarkozy anlaştı

Paris'te euro bölgesi için kritik bir toplantı gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, krize karşı birliktelik mesajları verdi.

2011.12.05 17:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya
A
Merkel ile Sarkozy anlaştı

Sarkozy, Almanya ve Fransa arasında güçlü bir anlaşma olmadığı takdirde euro bölgesinin tehlikeye gireceğini ifade etti.
      
Merkel, AB Liderler Zirvesi gerçekleştirerek, Avrupa'ya olan güveni güçlendirmek istediklerini belirtti.        

Merkel, Fransa ile ortak çalışmaya devam edeceklerini belirtirken, Sarkozy Avrupa'da ortak tahvil çıkarılmasının eurodaki borç krizine çözüm olmayacağını belirtti.
             
OTOMATİK YAPTIRIM TALEBİ          
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, "Paris ve Berlin, euro para birimiyle ilgili borçların, gayri safi milli hasılanın yüzde 3'ünü geçmemesiyle ilgili kriterleri ihlal eden ülkelere otomatik yaptırım uygulanmasını istiyor" dedi.

Bugünkü toplantıda kesinlik kazanan Paris ve Berlin'in önerisi, perşembe günü başlayacak AB zirvesinde diğer liderlerin görüşüne sunulacak. 

YENİ BİR YUNANİSTAN VAKASINA İZİN VERMEYİZ  

Avrupa'da Yunanistan gibi bir vakaya bir daha izin vermeyeceklerini belirten Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya ile tam bir görüş birliğine vardıklarını, fikirlerinin 27 üyeli AB tarafından da onaylanmasını istediklerini söyledi.

Sarkozy ile birlikte açıklama yapan Merkel ise, anlaşmalarının AB'den onay almaması durumunda, euro bölgesinin tek başına yoluna devam edebileceğine dikkat çekti.

Merkel, "AB müktesebatında değişiklik yapmaya açığız. Bu değişiklik 17 euro ülkesini kapsayacak, diğer AB ülkeleri de buna katılabilir" dedi.

PİYASALARI YUKARI ÇEKTİ
Almanya ve Fransa'nın euroyu koruma konusunda sert ve net açıklamalar yapması, ABD'li borsaların güne yükselerek başlamasını sağladı. ABD'de gösterge endeksler yüzde 1'in üzerinde değer artışları gördü.

Avrupa'da da toplantıdan çıkacak sonuçlara odaklanan piyasalar, açıklamaların ardından gün içindeki yükselişlerini sürdürdü. Gösterge endekslerde yüzde 3'ün üzerinde yükselişler göze çarptı.

Euro bölgesinin en güçlü iki ülkesinin ortak bir anlaşmaya vardıklarını açıklaması, euronun dolar karşısında yükselmesine neden oldu. Euro /dolar paritesi yüzde 1'e yakın artışla 1.3476 seviyesine yükseldi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.12.05 17:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Zeynep Çelik
A