Mekke'de insan seli

Mekke'de insan seli

AA ekibi, Arafat, Müzdelife, Mina ve Kabe'yi havadan görüntüledi.

2013.10.14 12:57 - Son Güncellenme: 2013.10.14 12:58 - Dünya
A
Mekke'de insan seli

 

Bu sene 2,5 milyon hacı adayı, dünyanın birçok yerinden kutsal topraklara gelerek Arafat'a çıktı. Dün geceden itibaren Mekke içerisinden kafileler halinde Arafat bölgesine gelen hacı adayları, çok sıkı güvenlik önlemleri altında Arafat'a gelerek çadırlarına yerleşti. AA ekibi, Arafat, Müzdelife, Mina ve Kabe'yi havadan görüntüledi.

Geçen yıllara göre Arafat ve giriş yollarında çok sıkı güvenlik önlemlerinin bulunması ve illegal yollardan hacı olmaya çalışanlara izin verilmemesi nedeniyle yollarda trafiğin son derece hızlı aktığı görüldü.

İçişleri Bakanlığının verdiği bilgilere göre bu sene 4 bin motorsiklet, 27 bin 227 araç, ve 31 bin 294 kişi Mekke'ye çeşitli yollardan girmek isterken yakalanarak geri çevrildi. Birçok kişinin ise gözaltına alındığı bildirildi. 95 bin kişilik özel kuvvetler ekiplerinin hac bölgelerinin her yerinde güvenliği sağlamak için 24 saat aralıksız çalıştığını söyleyerek olası terör saldırılarına karşı her türlü tedbirin alındığını ifade etti.

Sağlık için her türlü önlem alındı

Bu arada Sağlık Bakanlığı Corana Virüsü Mers hastalığına karşı tüm önlemlerin alındığını ve şu ana kadar hacı adayları arasında yapılan tüm kontrollerde hiçbir Mers hastalığına yakalanan kişinin görülmediği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı hac boyunca Arafat, Mina, Müzdelife ve Mekke'de birçok hastanenin tam donanımlı hazır hale getirildiğini haber verirken, şu ana kadar 103 kişinin çeşitli hastalıklardan ameliyat olduğunu dile getirdi. Ayrıca 300 ambulansın da çeşitli çağrılara müdahale ettiğini duyurdu.

Mina'da 2.5 milyon metrekarelik alanda çadırların kurulduğunu anlatan Hac Bakanlığı, 100 kilometrelik su borusunun da her yere döşenerek su sorununun aşıldığını dile getirdi.

500 VIP hacı adayı geldi

Öte yandan Suudi hükümeti dünyanın birçok yerinden aileleri ile 500 VIP hacı adayının kutsal topraklara geldiğini bildirirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de eşi Hayrunnisa Gül ile Medine'de Peygamber Efendimizin makamını ziyaretinin ardından Mekke'ye geçti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın misafirleri olarak haccı eda etmek üzere ülkeye gelenler, Mekke'de Kral'ın sarayında kalıyorlar. Suudi Arabistan her sene dünyanın birçok ülkesinden gelen devlet başkanları, başbakanlar, bakanlar ve üst düzey yetkilileri ağırlıyor.

Milyonlar Cebeli Rahme'de

Her sene özellikle Arife günü hacı adaylarının Arafat'a çıkması ile hacı olurken, Cebel-i Rahme'ye çıkabilmek için büyük bir mücadele veriyor. Bir an bile olsa Hz Adem ile Hz Havva'nın buluştuğu Arafat adeta insan seline büründü.

AA ekibi de her sene olduğu gibi bu sene helikopterle milyonların Arafat'daki gününü görüntüledi. Enformasyon Bakan Yardımcısı Abdulaziz Saleh bin Salmah ile Cebeli Rahme etrafında helikopter ile tur atan AA muhabiri, ayrıca Arafat bölgesi dışındaki tüm bölgeleri de görüntüleyerek güvenlik güçlerinin nasıl çalıştıklarını görmeye çalıştı. Arafat'ın ardından Müzdelife, Mina ve ardından da Kabe'yi havadan görüntüleyen AA muhabiri milyonların Arafat'a akışını izledi.

Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de Arafat bölgesine hiçbir aracın girmesine izin verilmedi. Hacı adaylarını taşıyan otobüsler, misafirlerini Arafat bölgesi sınırları içerisine bırakarak yeniden Arafat sınırları dışına çıktı. Böylece Arafat'ta trafik izdihamı yaşanmamış oldu.

Gazeteciler haccı ülkelerine aktarıyor

Bu arada Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığının misafirleri olarak haccı takip etmeye gelen dünyanın birçok ülkesinden gazeteci gün boyunca Suudi hükümetinin sunduğu imkanlar ile görevlerini yerine getirmeye çalıştı.

Anadolu Ajansı, Arafat'tan gün boyu canlı yayın yaparak, burada yapılan duaları dünyaya duyuruyor.  Arafat'ta Suudi Arabistan'ın resmi kanalları Arapça yayın yapan Suudi1 ve İngilizce yayın yapan Suudi2 kanalları da 24 saat boyunca canlı yayınlar yapıyor.

Nemira mescidinde büyük izdiham

Bu gelişmelerin yanı sıra özellikle Peygamber Efendimizin namaz kıldığı Nemira mescidinde büyük bir izdiham görüldü. Öğle namazını bu camide kılmak isteyen yüzbinlerce hacı camiye akın edince tüm yollar kilitlendi. Öğle namazının kılınmasıyla hacılar Müzdelife'ye doğru yola çıkacak.

Hacılar akşam Müzdelife'de şeytan taşlamak için taş toplayarak Mina'ya Jamarat olarak bilinen şeytan taşlama bölgesine hareket edecekler.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.10.14 12:57 - Son Güncellenme: 2013.10.14 12:58 - boş7
A