Meclis'te gece yarısı önergesi!
TMMOB'un işleyişine dair gece yarısı getirdiği önergeyi oylayarak Genel Kurul'dan geçiren AK Parti, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren torba yasa teklifine gece yarısı getirdiği bir önergeyle yeni madde eklenme girişiminde bulundu.
2013.07.12 08:14 - Son Güncellenme: 2013.07.12 08:15 - Siyaset - HABER MERKEZİ
Milliyet'ten Bahar Atakan'ın haberine göre, Önerge, Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey kadrolarına meslek dışında da atama yapılmasını öngörüyor; yani atamalarda özel şartlar kalkacak, meslekten gelmeyen büyükelçi sayısı artacak, bakanlıktaki "diplomat" sayısı azalacak.
Önerge ne getiriyor?
Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden torba yasa teklifinden komisyon aşamasında muhalefetin itirazıyla çıkarılan düzenleme, AK Parti önergesiyle yeniden gündeme getirildi. Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Kanunu'na şu maddenin eklenmesi öngörüldü:
"Daimi temsilci olarak atananlardan bakanlığa veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına mensup olanlar ile açıktan atananlar, merkeze döndüklerinde, bakanlıkta çalışabilirler, bakanlıktaki görevleri süresince büyükelçi unvanını kullanmaya devam ederler ve Bakanlıkta yönetici kadrolarına atanma dahil meslek mensubu olanlar arasından daimi temsilciliğe atananlarla aynı hükümlere tabi olur ve aynı haklardan yararlanırlar."
Düzenlemeye göre meslek mensubu olmayanlar da büyükelçi veya daimi temsilci olarak atanacak. Atananlar bu kişiler, merkeze döndüklerinde büyükelçi unvanını kullanmaya devam edecek. Görev süreleri bitmeden veya bitince bu kişiler, Dışişleri Bakanlığı'nda çalışabilecek.