Mattis: Veliaht Prens'in dahlinin olduğuna dair açık bir delilimiz yok

Mattis: Veliaht Prens'in dahlinin olduğuna dair açık bir delilimiz yok

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kaydını dinlemediğini ancak kaydın çevirisini okuduğunu ifade etti.

2018.11.28 23:40 - Son Güncellenme: 2018.11.28 23:40 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Mattis: Veliaht Prens'in dahlinin olduğuna dair açık bir delilimiz yok

Bakan Mattis, Litvanya Milli Savunma Bakanı Raimundas Karoblis ile ABD  Savunma Bakanlığındaki (Pentagon) görüşmesinden önce gazetecilerin sorularını  yanıtladı.

Kaşıkçı cinayetine ilişkin soru üzerine Mattis, ABD yönetiminin  değerlendirmesinde bir değişiklik olmadığını ve cinayetin kimin tarafından  işlendiğine ilişkin henüz ellerinde net bir sonuç olmadığını öne sürdü.

Kaşıkçı cinayetinin hesabının sorulması konusundaki tutumlarında da  değişiklik olmadığını belirten Mattis, "Veliaht Prens'in (Muhammed Bin Selman)  dahlinin olduğuna dair açık bir delilimiz yok. Ne istihbaratta ne de kimsede açık  bir delil yok." diye konuştu.

Konuyla ilgili tüm istihbari bilgileri bizzat okuduğunu anlatan Bakan  Mattis, Kaşıkçı cinayetine ilişkin ses kaydını dinleyip dinlemediğine ilişkin  soruya, "Hayır, o dili anlayamam ama ülkemize hizmet etme konusunda yeterince  zaman harcadım ve durumun ne kadar can sıkıcı olduğunun farkındayım. Orada  konuşulanları anlamam gerekiyordu ve o kayıt olduğu iddia edilen kaydın  çevirisini okudum. Kayıt bizde yok. Veya varsa da ben bilmiyorum. Kaydın  çevirisini verildiği gün iki kez okudum." yanıtını verdi.

Mattis, bu sabah Senato'ya Suudi Arabistan'a yönelik verdiği brifinge  ilişkin ise toplantının oldukça derinlemesine geçtiğini, Kongre'nin  beklentilerini dinlediklerini ifade etti.

Bazı senatörlerin Kaşıkçı ve Yemen konusundaki rahatsızlıklarını dile  getirdiklerini söyleyen Mattis, toplantının ağırlıklı olarak ellerindeki veri ve  bilgilerin değerlendirilmesi üzerine odaklandığını belirtti.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Rusya ile Ukrayna arasında Kerç Boğazı'nda yaşanan gerginliğe ilişkin  de Mattis, Rusya'nın Ukrayna gemilerini engellemesi ve alıkoymasını "uluslararası  hukuk ihlali" ve "düşüncesiz bir güç kullanımı" olarak niteledi.

ABD'nin bu konuda bir güç gösterisi yapmasının gerekli olup olmadığına  ilişkin  soruyu ise Mattis, "Hayır, şu aşamada buna gerek yok." şeklinde  cevapladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.11.28 23:40 - Son Güncellenme: 2018.11.28 23:40 - HABER MERKEZİ
A