Manisa beşik gibi sallanıyor, sarsıntıların Bursa'dan da hissedilmesinin sebebi ne? (ÖZEL HABER)

Manisa beşik gibi sallanıyor, sarsıntıların Bursa'dan da hissedilmesinin sebebi ne? (ÖZEL HABER)

Manisa, yaklaşık bir aydır arka arkaya gelen depremler sebebiyle adeta beşik gibi sallanıyor. Depremler Bursa'da da şiddetli hissediliyor. Manisa neden bu kadar sık sallanıyor, depremler Bursa'yı neden bu kadar etkiliyor? Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, "Burada oluşan 5.2 büyüklüğündeki depremlerin Bursa'da hissedilmesinin sebebi Bursa'nın zemin özelliklerine bağlıdır. Eğer sizin binanız gevşek bir emin üzerindeyse, zeminlerin depremin etkisini büyütme özelliğinden dolayı bunu hissedebilirsiniz. Bursa'da da kötü zeminde oturanlar depremi daha fazla hisseder" dedi.

2020.02.20 08:48 - Son Güncellenme: 2020.02.20 09:39 - Bursa Bölge
A
Manisa beşik gibi sallanıyor, sarsıntıların Bursa'dan da hissedilmesinin sebebi ne? (ÖZEL HABER)
03:01 Manisa beşik gibi sallanıyor, sarsıntıların Bursa'dan da hissedilmesinin sebebi ne? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Manisa beşik gibi sallanıyor, sarsıntıların Bursa'dan da hissedilmesinin sebebi ne? (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

18 Şubat'ta Manisa'da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, diğer birçok sarsıntı gibi yine Bursa'da da hissedildi. Manisa'nın neden bu kadar çok sallandığını ve bu depremlerin Bursa'da neden hissedildiğini Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er'e sorduk.

EN ÇOK DEPREM EGE BÖLGESİ'NDE OLUYOR

Engin Er, Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin en çok deprem olan bölgesi olmasını şöyle açıkladı: "Türkiye'de depremlerin oluş yerlerine baktığımız zaman, 3 bölgede depremlerin yoğunluklu olarak oluştuğunu görürüz, bunlar; Kuzey Anadolu fay hattının üzerinde oluşan depremler, Doğu Anadolu fay hattının üzerinde oluşan depremler ve Ege fay hattında oluşan depremlerdir. Biz en büyük depremlerin, Kuzey Anadolu fay hattının ve Doğu Anadolu fay hattının üzerinde oluşan depremler olduğunu görürüz ama sayı olarak baktığımız zaman Türkiye'de en fazla depremin olduğu bölge, Ege Bölgesi'dir, çünkü Kuzey Anadolu fay hattının, güney batıya doğru ilerleme hızı, yılda 2,5 cm civarındadır. Doğu Anadolu fay hattının yıllık ilerleme hızı yaklaşık 1,5 cm civarında iken Ege Bölgesi'ndeki kuzey - güney açılım yılda 3 cm civarındadır. Dolayısıyla en fazla gerilimi taşıyan ve en çok depremin olduğu bölgenin burası olmasının sebeplerinden biri bu. Tarihsel dönemde oluşan depremlere baktığımız zaman yine en çok Ege Bölgesi'nin deprem oluşturduğunu görebiliriz ama buradaki depremler 7 şiddetine ulaşmayan 6 civarında depremlerdir."

MANİSA ADETA BEŞİK GİBİ

Er; Manisa ile ilgili olarak, "Son 1 ay içerisinde özellikle bu bölgede oluşan depremlerin sebebi, burada iki adet fay hattı var. İki adet fay hattının kesişim noktasında yüzlü hatta binli sayılarla ifade ettiğimiz, büyüklük küçüklükleri değişmek ile beraber yüzlerce deprem meydana geldi. Geçtiğimiz günlerde oluşan ve Bursa'dan da hissedilen deprem yine bu iki fay hattının kesişim noktasında olan depremlerdir dolayısıyla bu depremler kuzey güney yönüne açılmanın etkisiyledir"  dedi.

BURSA NEDEN BU DEPREMLERİ HİSSEDİYOR?

Engin Er, depremlerin Bursa'da hissedilmesi konusunda, "Burada oluşan 5.2 büyüklüğündeki depremlerin Bursa'da hissedilmesinin sebebi de Bursa'nın zemin özelliklerine bağlıdır. Eğer sizin binanız gevşek bir emin üzerindeyse, zeminlerin depremin etkisini büyütme özelliğinden dolayı bunu hissedebilirsiniz. Bursa'da da kötü zeminde oturanlar depremi daha fazla hisseder. Sağlam zemin dediğimiz yerlerde ikamet eden vatandaş,  depremi daha az hisseder. Bu tamamen zemin özelliklerinden kaynaklanır" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.02.20 08:48 - Son Güncellenme: 2020.02.20 09:39 - Sema Üstüntaş-pasif
A