Manavgat'ta orman yangını

Manavgat'ta orman yangını

Türkiye bugün öğle saatlerinde turizm cenneti Antalya Manavgat'tan gelen felaket haberiyle sarsıldı. Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki mahallelerinin kuzey kısımlarında olmak üzere dört noktada başlayan yangın, yerleşim yerlerine sıçradı. Yangına tüm olanaklarla müdahale ediliyor. Üç bakan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, boşaltılan dört mahalle dışında bir risk görülmediği bilgisini paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından 62 kişinin etkilendiğini belirterek, üçünün yanık, ikisinin kırık, 57'sinin ise dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındığını duyurdu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in kullandığı ifade ise Manavgat'ta yaşanan felaketi gözler önüne serdi: "27 yıllık yöneticiyim böyle bir yangın görmedim."

2021.07.28 13:44 - Son Güncellenme: 2021.07.29 01:33 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Manavgat'ta orman yangını
06:15 Manavgat'ta orman yangını - 2

İLGİLİ VİDEO

Manavgat'ta orman yangını - 2

02:43 Manavgat'ta orman yangını

İLGİLİ VİDEO

Manavgat'ta orman yangını

Antalya'nın Manavgat ilçesi tarihinde görülmemiş bir yangın felaketi yaşıyor. İşte yangın ile ilgili tüm ayrıntılar...

Antalya'nın Manavgat ilçesinde saat 12.05'te başlayan ve yerleşim yerlerine sıçrayan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışıyor. Türkiye'yi dehşete düşüren felaket nedeniyle Yeniköy, Evrenseki, Bahçelievler ve Sarılar mahalleleri boşaltılırken, yangın yerleşim bölgelerine de sirayet etti.

Bakan Pakdemirli, yangın yönetim merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının etkisini devam ettirdiğini söyledi.

Ekiplerin etkili şekilde müdahalesini sürdürdüğüne dikkati çeken Pakdemirli, "Manavgat yangını kontrol altına alınmamakla beraber, fazla sayıda odakla mücadele ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor." diye konuştu.

Pakdemirli, evlerinden tahliye edilen vatandaşlara ilişkin "Vatandaşlar genelde akrabalarına dağılmış durumdalar. Yani bir yerde kümelenmiş, Kızılay'ın AFAD'ın yardımını bekleyen bir vatandaş yok." ifadelerini kullandı.

Yangının etkili olduğu alanın arttığını belirten Pakdemirli, "Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden." değerlendirmesinde bulundu.

Yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturma başlatıldığını anımsatan Pakdemirli, "Yangının çıkış nedeniyle ilgili kolluk kuvvetleri soruşturmalarını sürdürüyor, henüz netlik kazanan bir durum yok." dedi.

Antalya'nın yanı sıra Adana ve Mersin'de de yangınların olduğunu belirten Pakdemirli, "Adana, Mersin ve Antalya'daki yangınlarda 476 arazöz, 1904 personel halihazırda mücadele ediyor." diye konuştu.

Birçok ev, sera, tarım alanı küle dönerken, çok sayıda hayvan da yangın nedeniyle öldü. Saatlerin ilerlemesiyle facianın boyutları gözler önüne serilirken, yangında hayatını kaybeden insan olmaması şimdilik tek sevindirici haber...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Antalyalı bakanlar Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yangın bölgesinde incelemelerde bulunuyor. Bakanlar ve yetkililer bölgede yaşanan son dakika gelişmelerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede dört farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

* Manavgat ilçesinde 28/07/2021 günü öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve birçok vatandaşımızın yaralanması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığımızca olayın tüm yönleriyle araştırılması amacıyla derhal soruşturma işlemlerine başlanılmıştır.

* Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delillerin araştırılmasına devam edilmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "(Manavgat'taki yangın) Olay tüm boyutlarıyla araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır."

SAĞLIK BAKANI KOCA DUYURDU

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Manavgat'ta çıkan yangından 62 kişinin etkilendiğini açıkladı. Bakan Koca'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "3'ü yanık, 2'si kırık, 57'siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet Hastanemizin tahliyesi söz konusu değil. Hepimize büyük geçmiş olsun."

BAKANLAR SON GELİŞMELERİ PAYLAŞTI

Bakan Pakdemirli, Bakan Nuri Ersoy ve Bakan Çavuşoğlu, helikopterle bölgeyi gezdikten sonra gazetecilere son gelişmeleri aktardı:

Bakan Pakdemirli, sekiz saattir yangınla mücadele edildiğini ancak hala kontrol altına alınamadığını belirterek, tahliye edilen mahalle sayısının 5 olduğunu bildirdi. Yavrudoğan Mahallesi'nde de sekiz evin zarar gördüğü yönünde bilgi geldiğini ve bu mahalleyi de boşalttıklarını aktardı.

Bir arazözün devrildiğini ve üç kişinin yaralandığını anımsatan Pakdemirli, "Şu an itibarıyla hastanedeki dumandan etkilenen vatandaşlarımızın iki kişi hariç hepsi taburcu oldu. Can kaybı olmaması bizim için sevindirici. Tabi gece boyunca da mücadelemiz yangını bir an evvel kontrol altına almak ve soğutma çalışmalarına başlamak için devam ediyor olacak" dedi.

Pakdemirli, "Evleri boşaltılan vatandaşların hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında konaklamayla ilgili odamız mevcut. Ancak şu ana kadar bir başvuru yok. Buradan da bilgilendirme yapalım. Evlerini tahliye eden vatandaşlarımız, Manavgat'ta kriz masasına uğrarlarsa kendi konaklamalarıyla ayarlama yapılacak" diye konuştu.

CAN KAYBININ OLMAMASI SEVİNDİRİCİ

Bakan Çavuşoğlu da yangına anında müdahale edildiğini, ekiplerin, cansiperane çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Yangının devam ettiğine değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Can kaybının olmaması sevindirici. İnşallah da olmaz. Dumandan zehirlenen vatandaşların durumu da iyi. Vatandaşın zararının telafisi yapılacak. Evi, serası ya da tarım ürünleri zarar görenlerin hepsinin telafisini yaparız, hepsini gideririz. İnşallah kısa süre içinde, umut ediyoruz ki bu gece yangın kontrol altına alınır, ondan sonra da gerekli çalışmaları yaparız."

ZAMANINDA MÜDAHALE NEDENİYLE...

Bakan Ersoy da çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, "Yangına tam zamanında, çok fazla ekipmanla müdahale edildiği için turizm bölgelerine ulaşmadı. Yerleşim yerlerine uzak bölgelerde seyrediyor" ifadesini kullandı. Bakan Ersoy şunları söyledi:

"Hem yerleşim yerleri hem de turizm merkezinden uzaklaşmaya başladı yangın. Rüzgar da hızını keserse yangının kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz. Gece de arkadaşlarımızın çalışmaları devam edecek. Ümidimiz yangın sıçramadan yangını kontrol altına alabilmek."

NEYİN İÇİNDE OLDUĞUMUZU FARK EDEMEDİK

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yangına ilişkin CNN TÜRK yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Yangının başlamasından kısa bir süre sonra CNN Türk'e bağlanan Sözen, "Hâlâ devam ediyor, komple yanıyor. yerleşim alanlarına girdi. birçok ev ve işyeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölge yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi. Akılalmaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli" dedi.

AFAD'DAN KRİTİK AÇIKLAMA

Manavgat yangınına ilişkin 19.00 sularında AFAD'dan yapılan son açıklamada, yangının Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda başladığı belirtildi. AFAD'ın açıklaması özetle şöyle:

* Söndürme çalışmalarında bir uçak, bir İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracının görev yapıyor.

* Yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evler tahliye edilmektedir. Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera, araç zarar görmüştür. Tedbir amaçlı toplam 1300 kişi kapasiteli 2 KYK yurdu ve 4 MEB pansiyonu hazır hale getirilmiştir. Gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir."

BAKAN KURUM: HASAR TESPİT EKİPLERİ SEVK EDİYORUZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Manavgat'taki yangınla ilgili hasat tespit için Antalya ve çevre illerden ekiplerin sevk edildiğini açıkladı. Bakan Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Manavgat'ta ormanlarımızla birlikte bizim de ciğerlerimiz yandı. Yangın faciasından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hasar tespit çalışmaları için ildeki ekiplerimizin yanı sıra bölgeye çevre illerden ekiplerimizi sevk ediyoruz. Yangının söndürülmesine müteakip ilçemizde toplam 12 ekibimiz ve mobil laboratuvarlarımızla hasar tespit çalışmalarımızı hızla neticelendireceğiz. Yangından etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını bir an önce saracağız."

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek canlı yayında açıklamalarda bulundu.

İşte Muhittin Böcek'in açıklamaları:

Manavgat'ta bugüne kadar böylesi büyük bir yangın olmadı. Düşündürücü olan 4 ayrı bölgede çıkmış olmasıdır. Şu anda tüm itfaiye ekibimiz orada. Herkes elinden geldiğinde havadan karadan söndürme işlemleri yapılıyor. Bir taraftan 4 mahallemizdeki vatandaşlarımızın evleri boşaltılıyor. İnşallah kısa zamanda can kaybı olmadan bu yangın söndürme işlemi gerçekleştirilmiş olur.

"4 AYRI YERDE YANGIN VAR"

4 ayrı yerde yangın var, hepsini kontrol altına almaya çalışıyoruz. Tahliye işlemleri hızla devam ediyor, aşırı derecede bir duman var, gereği yapılıyor. Herkes burada, sayın Bakan da geliyor, az sonra o da Manavgat'ta olacak. Can kaybı bilgisi henüz yok, olmayacaktır inşallah.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA: AKILALMAZ, KÖTÜ BİR TABLO

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen yangına ilişkin CNN TÜRK yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Sözen, "Hala devam ediyor, komple yanıyor. yerleşim alanlarına girdi. bir çok ev ve işyeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölge yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi. Akılalmaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli." dedi.

 

Manavgat'ta orman yangını

İLGİLİ GALERİ

Manavgat'ta orman yangını

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.07.28 13:44 - Son Güncellenme: 2021.07.29 01:33 - HABER MERKEZİ
A