Madenciler en çok göçükte ölüyor

Madenciler en çok göçükte ölüyor

''İşKazaları ve Önlemleri'' konulu genelgeye göre, sıfır ölümlü kaza ve 1500'ün altında yaralanma hedefleyen kurumda, 1941'den itibaren ölümlü kazalar içinde 1. sırayı yüzde 44'le göçükler yer alıyor.

2013.02.21 11:48 - Son Güncellenme: 2013.02.21 11:50 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Madenciler en çok göçükte ölüyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan'ın yayımladığı ve Karadon Kozlu, Armutçuk, Üzülmez ve Amasra müessese müdürlüklerine gönderilen 23 sayfalık genelgede, kurumun sıfır ölümlü iş kazası hedefine rağmen 2012'nin 6 ölümlü ve 2 bin 707 yaralanmalı kazayla sonuçlandığını belirtildi.
Yaşanan kazaların büyük kısmının basit önlemlerle kolaylıkla önlenebileceği ifade edilen genelgede, göçük, havalandırma ve gazla mücadele, yangın ve patlamalar, patlayıcı madde kullanımı, yer altı elektrik teçhizatı, nakliyat, makine, elektrik ve denetimler konusunda alınacak önlemler sıralandı.

Genelgede 1941'den itibaren ölümlü kazalar içinde 1. sırayı yüzde 44'le göçüklerin aldığı, yaralanmaların da yüzde 78'sine neden olduğu vurgulandı.

Atmosfer basıncına göre metan kontrolü

Genelgede, çalışılan iş yerlerinin yeterli miktarda temiz havayla havalandırılacağı, metan birikimine izin verilemeyeceği belirtilerek, ''Ocak havası içerisinde bulunan gazlar yangın ve patlama riskini de birlikte taşırlar. Bu nedenle gaz değerleri yasal sınırlar içinde kalacak şekilde havalandırma yapılacaktır. Metan oranı yüzde 1'de patlayıcı madde atımı yapılmayacak, elektrikli ekipman otomatik devre kesme tertibatına bağlanacak, yüzde 1,5'ta elektrik kesilecektir'' ifadeleri kullanıldı.

Kurtarma faaliyetleri hariç, ocak havasında metan konsantrasyonu yüzde 2 olduğunda çalışma durdurularak ocağın terk edileceği vurgulanan genelgede, atmosferik basınç değişimlerinin sürekli takip edilmesi, atmosfer basıncı düşmelerinde ocakta metan gazı artışının dikkatle takip edilmesi de istendi.

Tedbirlere uymayanlar hakkında yasal işlem

Alınacak denetimler kapsamında ocağa giren tüm personel sigara, kibrit gibi yanıcı ve yakıcı malzemelerle ilgili olarak güvenlik kontrolünden geçirileceği ifade edilen genelgede, üzerinde bu tarz malzemeler tespit edilenler hakkında yasal işlem yapılacağı kaydedildi.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.02.21 11:48 - Son Güncellenme: 2013.02.21 11:50 - HABER MERKEZİ
A