LİBYA'YA MÜDAHALE AN MESELESİ

LİBYA'YA MÜDAHALE AN MESELESİ

BM Güvenlik Konseyi'nde Libya'ya uluslararası müdahaleye yeşil ışık yakan karar tasarısı kabul edildi. El Cezire televizyonu operasyonun bir kaç saat içinde başlayacağını duyurdu.

2011.03.18 10:09 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Dünya
A
LİBYA'YA MÜDAHALE AN MESELESİ

Libya'nın hava sahasının kapatılmasına yönelik öneri BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi.

El Cezire televizyonu operasyonun birkaç saat içinde başlayacağını ve Fransa'nın operasyona katılacağını duyurdu. Fransa hükümet sözcüsü Francois Baroin de bu haberi doğrular nitelikte bir açıklama yaptı. Baroin, ülkesinin operasyona katılacağını açıkladı.

SEYFÜLİSLAM KADDAFİ: KORKMUYORUZ

Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi de Birleşmiş Milletler kararına meydan okuyarak, "Libya'nın korkususu yok" dedi.

Karar 10 oyla geçerken ret oyu çıkmadı, 5 ülke çekimser kaldı. Bu kararla, konsey Libya hava sahasını uçuşa kapalı bölge ilan etti; kararda sivillerin korunması için bütün askeri tedbirlerin alınması ibaresi var.

Libya'ya ait bütün askeri hedeflerin vurulmasının söz konusu olduğu ve bu operasyonun tamamlanmasının bir hafta alabileceği ifade ediliyor.

Kaddafi'nin, muhaliflerin kalesi Bingazi'deki halka yönelik 'bu gece geliyoruz' açıklamasından saatler sonra, BM Güvenlik Konseyi, Libya'ya müdahalenin yolunu açan karar tasarısını kabul etti.

Güvenlik Konseyi'nin kararıyla, Libya'ya müdahale için yasal zemin sağlanmış olurken, konseyde artık kararın nasıl uygulanacağı görüşülecek.

Buna da, kararda vurgu yapılıyor ve 'bütün gerekli askeri tedbirlerin alınması' deniyor. 'Bütün önlemler' demek de, kararın destekçileri ABD, İngiltere, Fransa ve diğer ülkelerin operasyonu anlamına geliyor. (Kararda ''işgalci güç oluşturma dışında'', ''gerekli tüm önlemlerin'' alınması deniyor.)

ABD, İngiltere ve Fransa'nın askeri üslerinde bir hareketklilik zaten mevcut iken, ABD, Libya'ya operasyon düzenleme güç ve yeteneğinde olduğunu daha önce açıklamıştı.

Düşünülen, öncelikli olarak Kaddafi'ye bağlı askeri uçakların havalanmasını engellemek ki bunun için de, Libya'nın hava savunma sitemlerinin vurulması gerekli. Ardından ise tank ve zırhlı birliklerin hedef alınacağı anlaşılıyor.

Detaylar arasında, uçakların yanında cruz füzelerinin kullanılması, ayrıca operasyonlarda NATO'nun Güney Akdeniz'deki üslerinin kullanılacağı ifadeleri var. Bu, gözleri İtalya'daki ve Girit ile Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki üslere çeviriyor.

Arap ülkelerinden lojistik destek alınması gündemde. Burada da, Bahreyn'deki ayaklanmalara müdahale eden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin adı geçiyor.

Bu noktadan sonra, konseyde diplomatik prosedürler halledilecek ve daha sonra Libya hava sahası üzerindeki askeri hareketlilik izlenecek.

ntvmsnbc

 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2011.03.18 10:09 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Mehmet Mutlu
A