LGS'de en çok yapılan hatalar neler? LGS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler

LGS'de en çok yapılan hatalar neler? LGS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler

Binlerce öğrenci iyi bir üniversite eğitimi için LGS ile iyi bir liseye yerleşmeyi hedefliyor. Ancak öğrenci ne kadar çalışmış olursa olsun sınav sırasında yapılan hatalar, istenilen sonuçtan uzaklaştırıyor ve ne yazık ki çoğu zaman bu hataların telafisi olmuyor. LGS'de en çok yapılan hataları ve uzmanların LGS'ye girecek öğrencilere tavsiyelerini bir araya getirildi...

2021.06.03 13:07 - Son Güncellenme: 2021.06.03 13:08 - Eğitim
A
LGS'de en çok yapılan hatalar neler? LGS'ye girecek öğrencilere tavsiyeler

LGS sınavına sayılı günler kala öğrenciler son hazırlıklarını tamamlıyor. Diğer yandan eğitim hayatında önemli bir yer tutan LGS'de yapılan hatalara karşı önlemler alınırken, en iyi sonuca ulaşmak LGS'de yapılması gerekenler için tavsiyeler araştırılıyor. Sevinç Eğitim Kurumları Bölüm Başkanları ve Akademik Koordinatörleri, çok küçük hataların büyük farklılıklara yol açtığı sınavlar hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...

LGS'DE EN ÇOK YAPILAN HATALAR

Pek çok öğrenci kimi zaman heyecandan kimi zaman ise çok hızlı okumaktan dolayı soru kökünü iyi okumuyor. 'olamaz, değildir, yanlıştır' gibi olumsuz ifadeler gözden kaçabiliyor.

Problemler doğru bir şekilde çözülse bile yapılan basit işlem hataları sonucun yanlış olmasına neden oluyor.

Grafikleri ve görseli yanlış yorumlama, soru arasındaki bağlantıyı doğru kuramama, öğrencinin soruda bilgi verilmeyen konular üzerine yorum yapması, basit düşünmemesi ve bilgi eklemesi yanlış sonuca varılmasına neden oluyor.

Sorunun çok olduğunu düşünmek ve ön yargıyla yaklaşmak, öğrencinin soruyu çözebilecek kapasitesi olsa bile çözememesine yol açıyor.

Öğrencilerin en sık yaptığı hatalardan biri de sınav sırasında önce kitapçığın sonra da optik formun işaretlenmesi olarak biliniyor. Sınav bitiminde kitapçığı kodlamaya çalışmak, kodlamayı yetiştirememek, bu panikle yanlış işaretleme ya da kodlamada kaydırma yapmak da sık yapılan hatalar arasında yer alıyor.

LGS'YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

İşlemleri kontrol edin

Türkçe soruların çözümü sırasında "Her sorunun cevabı yüzde 50 soru kökünü doğru okumaktan geçer" kuralına dikkat edilmeli ve özellikle verilen bilgiler tek tek okunmalı.

Sınav kâğıdı üstünde işaretlenecek küçük noktalar, yapılacak minik analizler doğru cevaba götürecek en kestirme yoldur. Bunları yaparken aynı zamanda soruda neyin istendiği doğru olarak belirlenmeli, sonrasında ise analiz yapılarak soru üzerinde düşünülmeli. 

Anlam bilgisi soruları her zaman için odaklanma ve yoğun dikkat gerektirir. Bu sorular çözülmeye başlandığında ilk olarak soru kökü doğru okunmalı sonrasında ise seçenekler elenerek ikiye düşürülmeli. İki seçenek arasından eleme yapılamadığı durumlarda ise vakit kaybını engellemek ve beyin jimnastiği yapmak için soruyu işaretleyerek başka bir soruya geçin. Geçilen soruyu çözdükten sonra soruya geri dönmek %90 doğru cevabın bulunmasını sağlayacaktır.

Matematik soruları verilerden oluştuğu için verileri doğru olarak kullanmak öğrencileri doğru sonuca ulaştırmada çok önemlidir.

İşlem hatalarını engellemek için yeterince zaman varsa mutlaka işlem kontrolleri yapılmalı. 

Problem çözümü sırasında soruda verilen bilgiler şemaya dökülmeli, modellemeler yapılmalı,.

Sözel olan, sayısal cevabı bulunmayan ve yoruma dayalı sorularda cevap ilk şıklarda bulunsa bile diğer şıklarda yapılan yorumlar da okunmalı.

METNE BAĞLI KALIN

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorularında öğrenciler önce soru kökünü okuyup ne sorulduğunu anlamalı ardından soruyu yanıtlamalı. Şıkların tamamı okunmalı, seçenekler verilen bilgiye göre elenerek ilerlenmeli.

Dersin temel kavramları olan milli birlik ve beraberlik, ulusal egemenlik, siyasal, sosyal, kültürel gibi kelime ve kavramlara dikkat edilmeli.

"Buna göre" ya da "verilen bilgiye göre" ifadesi bulunan sorularda verilen bilgilere göre hareket etmeli, öğrenci yorum eklememeli.

Her seviyede çok kolay, kolay ve zor sorular olabileceği akıldan çıkarılmamalı. Öğrenci takıldığı soruyla zaman kaybetmeden işaretleyerek başka sorulara geçmeli, bu sorulara daha sonra dönmeli.

Fen Bilimleri soruları yoruma dayalı olsa bile bilgi eksiği olan öğrenciler yorum yapmakta zorluk yaşıyor. Böyle durumlarda matematiğe çok fazla zaman ayırarak son 15-20 dakikada fen sorularını çözmeye çalışırlarsa hata yapma ihtimalinde artış yaşanıyor. Fen sorularına 30 dakika civarında bir zaman ayırmak dikkat hatalarını azaltacaktır.

Sorularda hataların önüne geçmek için görseller ve tablo iyi incelenmeli ve şıklarla bağlantı kurulmalı.

Deney sorularında bağımsız, bağımlı ve sabit tutulan değişkenleri görsellerden dikkatlice tespit ettikten sonra şıklar incelenerek zaman kazanılmalı.

Soru kökünde "Yalnızca yukarıdaki deneye, düzeneğe ve görsele bakılarak hangisine ulaşılabilir" cümlesi bulunan sorularda sıklıkla hata yapılabiliyor. Bu tarz sorularda bilgilerimizi değil okuduğumuz şıkta verilenleri yukarıdaki görsel veya deneyde aramak gerekiyor.

Metne bağlı verilen sorularda fen kavramlarına karşı dikkatli olunmalı. Örneğin asit ve bazlardan söz ediliyorsa soru bu konuyla ilgili bilgiler ışığında çözülmeli.

KELİME BİLGİSİ ÖNEMLİ

İngilizce sorularında öğrenciler en çok soru köklerini eksik okumaları nedeniyle yanlış yapıyorlar. Özellikle soru kökünde "cannot, does not, no information, false, wrong" gibi olumsuzluk ifadelerine dikkat edilmeli.

Diyalog sorularında, WH veya YES/NO QUESTION soru türlerine dikkat edilmeli. Paragraf ve görsel sorularında ise verilen tablo, metin ve görselleri doğru yorumlamak gerekiyor. Sorular, verilen bilgi haricinde kişisel yorum katılmadan çözülmeli.

Kelimelerin eş anlamlıları ve zıt anlamlıları mutlaka bilinmeli. Sorulardaki önemli olan kelime ya da kelime gruplarının altının çizilmesi cevaba ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

LGS'de kelime bilgisi ve gramer eşit derecede önemlidir. Ünitelerde olan belli gramer bilgileri öğrenilmeli çünkü kelimeyi ve dilbilgisi bilinmediğinde hem cümle kurulması hem de seçeneklerden doğru ifadeyi bulunması zorlaşacaktır.

KOLAY SORU YANILTMASIN

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin testi için ilk olarak her ünitede bulunan kavramların çok iyi bilinmesi gerekiyor. Kavramlar hakkında bilgisi olmayanlar genelde bunların yer aldığı soruları yanlış yapıyor. Ünitelerde yer alan hadis ve ayetlerin konuları iyi tespit edilmeli. Özellikle bu tarz sorulara öğrenci yorumunu katmadan, soru yalnızca ayette verilen mesaja göre çözülmeli.

Ünitelerde bulunan her peygamberi hikayeleriyle hatırlamak önemli. Peygamberlerin hikayesi bilinmeden sınava girildiğinde bu konudaki bilgilerde karıştırma çok fazla yaşanıyor.

Sınavda zor sorular olduğu gibi çok kolay sorular da mevcut. Bu kadar kolay soru olmaz düşüncesiyle hareket eden öğrenciler, kolay soruları hatalı yorumlamaları sonucu yanlış yapıyor. Çok kolay soruların da olabileceği akıldan çıkarılmamalı ve öğrencilerin soru hakkında önyargılı olmamaları gerekiyor.

Diğer Eğitim Haberleri için tıklayın


2021.06.03 13:07 - Son Güncellenme: 2021.06.03 13:08 - Gülcan Tekin
A