Kuşsavar yaptı

Kuşsavar yaptı

ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'ndeki Küçük Sanayi Sitesi'nde "lastikçi İsmail" olarak tanınan 55 yaşındaki İsmail Ergüven, yaptığı kuş kaçırma makinesini ilk olarak Karakoca Köyü'ndeki bir meyve bahçesinde denemeye başladı.

2013.10.14 11:28 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:29 - Güncel
A
Kuşsavar yaptı

 

 

Oto lastik tamircisi İsmail Ergüven, izlediği haberlerde, havaalanında alçaktan uçan kuşların uçaklara zarar verdiğini öğrenince bir makine yapmaya karar verdi. Kısa sürede tasarımını hazırladığı makineyi hayata geçiren Ergüven, ilk olarak ilçedeki meyve bahçelerine dadanan kuşların üzerinde denedi. Su veya elektrikle çalışan kuş korkutma makinesini, Çan ilçesi Karakoca köyünde Recep Özcan'a ait 6 dönümlük deveci armudu bahçesine yerleştiren Ergüven, "Ben bu işi havaalanlarında kuşların uçak motorlarına vurmasıyla motor arızası yapmalarından dolayı, havaalanları çevresi için düşünmüştüm. Armut bahçesi olan arkadaşım Recep Özcan, bahçede armutlarını kuşlardan kurtaramadığını, bu nedenle de verim alamadığını belirtti. Ben de uçaklar için düşündüğüm sistemi buraya kurdum. Tasarımını kendim yaptım, sistem suyla ve elektrikle de çalışma kabiliyetine sahip. Mekanik aletin ucuna kartal maketi koyduk. Bu mekanik alet yukarı kalktığında, sürtünme etkisiyle yırtıcı kartalın, kuşlara saldırırken çıkardığı sesi elde ediyoruz. Çevredeki kuşlar, bu sesi duyunca tehlike sezdikleri için bahçenin çevresine gelmiyorlar" dedi.

Armut bahçesinin sahibi Özcan ise, sistem kurulduktan sonra kuş zararının azaldığını söyleyerek arkadaşına teşekkür etti.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.10.14 11:28 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:29 - boş7
A