Kurtarma gönüllüsü nasıl olunur?

Kurtarma gönüllüsü nasıl olunur?

İzmir'de yaşanan depremin ardından Türkiye'nin dört bir yanındaki arama kurtarma ekipleri hızla bölgeye intikal etti. Onlarca canı kurtaran arama ekipleri bir kez daha umut oldu. Türkiye'nin her bölgesinden çok sayıda vatandaş ise başta AFAD olmak üzere tüm arama kurtarma kurumlarını arayarak "Nasıl kurtarma gönüllüsü olurum" sorusunu sordu.

2020.11.02 11:55 - Son Güncellenme: 2020.11.02 11:56 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Kurtarma gönüllüsü nasıl olunur?

Son olarak İzmir depreminde onlarca canı kurtaran arama ekipleri bir kez daha umut oldu. Bölgede devlet kurumlarının yanı sıra özel kurtarma ekipleri de görev yapıyor. Bu ekiplerin koordinasyonu sağlayan AFAD. Vatandaşların afet ve acil durum yönetimine daha aktif katılımlarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen AFAD Gönüllülük Sistemi'ne katılımlar İzmir depremi sonrasında hızla artmaya devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından 2019'da  "Afetlere Hazırlık Yılı" ilan edilmesi kapsamında "Gönüllülük Sistemi" de hayata geçirildi.

AFAD Gönüllülük Sistemi ile vatandaşların afet ve acil durum yönetimine daha aktif katılım sağlamaları ve bu gibi durumlarda ne yapması gerektiğini bilen eğitimli ve becerikli insan sayısının artırılması hedeflendi.

AFAD gönüllüleri son olarak 24 Ocak'ta meydana gelen, merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6,8 şiddetindeki depremin ardından bölgede yürütülen çalışmalarda da yer aldı.

Elazığ depreminin ardından da AFAD gönüllülerinin sayısında büyük artış yaşandı. Türkiye'yi sarsan İzmir depremi sonrası Türkiye genelinden yapılan başvurularla birlikte gönüllü sayısının 2019 Temmuz'dan bu yana 166 bine yaklaştığı belirtiliyor. 

ÜÇ SINIFA AYRILIYORLAR

Afet ve acil durum gönüllüsü olarak sisteme dahil olan vatandaşlar, çevrimiçi, yüz yüze ve saha eğitimleri alıyor.

Gönüllüler, yetkinlikleri ve aldıkları eğitime göre üç ayrı seviyede sınıflandırılıyor. Bunun için uzaktan eğitimler yoluyla sisteme katılanlardan, profesyonel ekiplere destek olacak uzman AFAD gönüllüsüne uzanan bir gönüllülük yolu kuruluyor.

Afet yönetiminde kritik önem atfedilen AFAD gönüllüleri, afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirmek için çaba sarf ediyor.

Ayrıca gönüllüler, afet ve acil durumlardan etkilenen topluluklara daha etkin bir hizmet sağlayıp toplumda gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılmasına da katkıda bulunuyor.

BAŞVURU E-DEVLET'TEN

AFAD Gönüllüsü olmak isteyenler, e-Devlet sisteminde arama kısmına "AFAD" yazınca çıkan "Gönüllülük Başvurusu ve Takibi" bölümünden başvuru yapabiliyor. 

-AFAD Gönüllüsü olmaya istekli ve e-devlet şifresi olan herkes gönüllü olabilir.

- AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir.

- AFAD görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.

AFAD GÖNÜLLÜSÜ KİMDİR?

AFAD gönüllüleri, kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişiler olarak tanımlanıyor. 

AFAD ÇALIŞANLARI VE GÖNÜLLÜLERİ

AFAD gönüllüleri hiçbir şekilde AFAD çalışanlarına alternatif ya da tehdit değildir. Daima iki taraf birbirine katkıda bulunarak tamamlayıcı özellikleriyle birbirinin gücünü ve değerini arttırıcı çalışmalarda bulunur.

AFAD GÖNÜLLÜLERİNİN GÖREVLENDİRİLMESİ

Gönüllülerin görevlendirilmesinde iki yol izleniyor:

-Gönüllü olmak isteyen kişiler, kendi tercihlerine göre görev alabilirler.

-İhtiyaç duyulan alanlara uygun gönüllü belirlenerek, gönüllünün onayı da alınarak görevlendirilebilir.

AFAD GÖNÜLLÜSÜ GÖNÜLLÜLÜK SEVİYELERİ

TEMEL AFAD GÖNÜLLÜSÜ

AFAD Gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD Gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, afet öncesi/sırası/sonrasındaki doğru davranış şekillerini bilen, yangın, tahliye ve ilkyardım konularında önbilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD Gönüllülük Sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış ve gönüllülük faaliyetlerine/görevlerine katılım sağlamış, üst yaş sınırı olmayan gönüllüler, Temel AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

DESTEK AFAD GÖNÜLLÜSÜ

Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip olan gönüllülerdir. Temel AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve orta seviye bilgi ve yeterliliğe sahip olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler, Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

UZMAN AFAD GÖNÜLLÜSÜ

Afet ve acil durum hallerinde; kentsel arama ve kurtarma, doğada arama ve kurtarma, akarsu ve selde arama kurtarma, ilkyardım, yangın, eğitim, çeviri, sağlık hizmetleri, basın ve halkla ilişkiler gibi konularında AFAD ekipleri ile koordineli çalışarak, afet ve acil durumlardaki müdahale faaliyetlerini yürütme becerisine sahip gönüllülerdir.

Destek AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve uzman olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler,

Uzman AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanabilecektir.

"99 DEPREMİ SONRASI FARKINDALIK EĞİTİMLERİ YAYGINLAŞTI"

Afet Eğitim Merkezi Eğitim Sorumlusu Arzu Aksoy, Türkiye'de 1999 Marmara Depremi'nin ardından afet konusunda farkındalık eğitimlerinin yaygınlaştığını söyledi. 

2018 yılına kadar müdürlük bünyesinde verilen eğitimlerin artık Afet Eğitim Merkezi çatısı altında verildiğini belirten Aksoy, son iki yılda 52 bin kişinin merkezdeki eğitimlerden istifade ettiğini anlattı.

Son 21 yılda eğitimlerle afet bilinci konusunda aşama katedildiğini dile getiren Aksoy, "O güne (1999 Marmara Depremi) kadar hep müdahale aşamasında olan eğitimler ondan sonra artık, 'planla, hazırlan, bilgilen' boyutuna geçti. Bu kapsamda 1999'dan bugüne kadar yaklaşık 2 milyon kişiye eğitim verildi." dedi.

Aksoy, eğitim alan 2 milyon kişinin etkileşimi düşünüldüğünde AFAD'ın bu konuda 5 milyondan fazla insana dokunduğunu aktardı.

"İLK 72 SAAT ÇOK ÖNEMLİ"

Olası afetlerde ilk 3 günün önemine değinen Aksoy, şöyle konuştu:

"Bizim için altın saatler olarak nitelendirdiğimiz ilk 72 saat çok önemli. Profesyonel ekipler gelene kadar kendi bilgimizle, kendi hazırlığımızla aslında baş başayız. Bizler öncelikle ilk 72 saate hazırlanmamız gerekiyor. Bunları aslında herkese anlatmaya çalışıyoruz. Afet bilinci kültürü bu ilk 72 saate hazırlık aşamasıdır. Mesela neler yapacağız bu 72 saat için? Öncelikle aile afet planımızı yapmamız gerekiyor. Aile afet planında evimizdeki düşüp bize zarar verebilecek eşyaların duvara sabitlenmesi, gerekirse yerlerinin değiştirilmesi, toplanma alanlarının önceden planlanıp belirlenmesi ve daha sonra bir afet çantasının oluşturulması önem arz ediyor. Her vatandaşın bu şekilde hazırlık yapmış olması önemli. Diyoruz ki bir birey afete hazırsa tüm toplum afete hazırdır."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2020.11.02 11:55 - Son Güncellenme: 2020.11.02 11:56 - HABER MERKEZİ
A