Kürtaj yasasını değiştirecek bebek
İngiltere'de 24 haftalıkken dünyaya gelen Adelaide adlı bebek ülkede yasal olan kürtaj süresinin tartışılmasına yol açtı. Ailenin paylaştığı doğum anı fotoğrafı bebeğin bu süreçte fetus olmadığını kanıtladı.
2014.09.13 10:25 - Son Güncellenme: 2014.09.13 10:25 - Sağlık - HABER MERKEZİ
KÜRTAJ için yasal süre olan 24 hafta İngiltere'de tartışma konusu oldu. Emily Caines geçen aralık ayında gebeliğinin 24. haftasında Adelaide adını verdiği kız bebeğini dünyaya getirdi. Tıbbın fetus olarak adlandırdığı süreçte dünyaya gelen bebek doktorların çabalarına rağmen yaşama tutunamadı. Ancak doğum anı fotoğrafında anne karnından ağlayarak çıkan bebek ülkede yasal kürtaj süresinin sorgulanmasına yol açtı.
'Fetus değil o bir insan'
Evladını kaybetmenin acını yaşayan anne, kızı gibi anne karnında kürtajla hayatına son verilen bebekler için mücadele başlattı. Emily Jones eşiyle birlikte bebeğinin doğum anı fotoğrafını basında paylaştı.
İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan anne, "Burada da gördüğünüz gibi o bir fetus değil, tüm vücudu ve mimikleriyle gerçek bir insan. Kürtajı düşünen anneler Adelaide'ın fotoğrafına bakarak nasıl bir cana kıydıklarını görsünler istiyoruz" dedi. İlk bebeğini de 23 haftalıkken dünyaya getiren ve kaybeden 35 yaşındaki Emily Jones, yeniden hamile kaldı. Adelaide'ın fotoğrafı sadece kürtajla hayatına son verilen bebeklere değil erken doğanlara da umut oldu. Anne prematüre bebekleri yaşatmak için tıbbi araştırmalara fon bulan bir derneğe bağış kampanyasında çalışıyor. Jones'a göre tıpta mevcut imkanların genişletilmesi halinde prematüre doğan bebekler hayata tutunacak. 24 haftalık doğan bebeğin tıbben yaşaması imkansız olarak görüldüğünü anlatan anne, "Kızımın fotoğrafına bakın. Bu fotoğrafta hayat ve umut var. Ben evladımı kaybetmiş olabilirim ama aynı süreçte dünyaya gelen başka bir bebek hayata tutunup anne babasının yüzünü güldürebilir" açıklamasını yaptı. Kürtaj işlemi hukuki sorumluluklar getiren hassas bir konu.
Neden 24 hafta?
Türkiye'de dahil çoğu ülkede isteğe bağlı kürtajda yasal sınır 10 haftaya kadar, ancak eğer bebekte sakatlık söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyor ise yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar gebelik sonlandırılabilir.
Kansere karşı dans edecekler
UZUN yıllar kanser tedavisi gördükten sonra hayatını kanserle mücadeleye adayan Salih Yüce kanseri yendikten sonra Muş'ta 'Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği'ni kurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gayretiyle örnek gösterdiği Salih Yüce, 2007 yılından itibaren Muş'ta kamu kurumları, bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, gençlik merkezleri ve gençlik sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, her yıl farklı bir temayla "Onkoloji Günleri"ni düzenlemeye başladı. Bu yıl 7'incisi düzenlenecek olan Onkoloji Günleri'nde "2023 Politikalarında Türkiye'de ve Dünyada Kanser Politikaları" tartışılacak. Uzmanlar özellikle Alkol ve Sigara ile Mücadele, Akciğer ve Deri Kanseri üzerinde konuşmalar yapacak, Kanserle mücadelede sivil toplumun ve medyanın rolü tartışılacak. Bununla birlikte 20 Eylül Cumartesi günü yüzlerce insan bir araya gelerek farkındalığı arttırmak için kansere karşı el ele yürüyerek, dans edecekler.