Kurbanlıklarda hastalık riski!

Kurbanlıklarda hastalık riski!

ADANA Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz, hayvanlardan insanlara geçebilen 200'den fazla hastalık bulunduğunu belirterek, Kurban Bayramı öncesi halkı uyardı.

2013.10.08 11:01 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:01 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kurbanlıklarda hastalık riski!

Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulunan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz, Türkiye ve komşu ülkelerde hayvanlarda bruselloz, tüberküloz, şarbon, kisk hidatik, sistiserkoz gibi hastalıklar görüldüğünü söyledi. Bu hastalıkların Kurban Bayramı'nda görülme sıklığının yaklaşık yüzde 30 oranında arttığını belirten Aktoz, "Bu hastalıklar önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturuyor. Özellikle Suriye'den kaçak yollarla getirilen kurbanlıklarda insanlara geçmeyen ancak hayvan varlığımızı ve sağlığını tehdit eden, et kalitesini düşüren BVD, IBR, mavi dil ve şap hastalıkları görülüyor. Şap hastalığının insana bulaşma riski az da olsa bulunuyor. Hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek tehlikelerin ortadan kalkması için kurban alımında ve kesiminde dikkat etmek gerekiyor" dedi.

KURBANLIK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

Kurban Bayramı'nda kesilmek üzere alınan hayvanların kurbanlık şartlarına uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Gaffar Aktoz, şunları kaydetti:

"Öncelikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerince hayvanların kulaklarına takılan küpelerin olup olmadığına bakılması gerek. Küpe, hayvanın veteriner takibinde olduğunu gösterir. Aşılı ve salgın hastalıklarının bulunmadığı anlamına gelir. Bir de hayvanların genel sağlıklarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar var. Hayvanın tüyleri parlak olacak ve gözleri canlı bakacak. Göz yaşı, burun ve ağız akıntısı olmayacak. Hayvan rahat hareket ediyor olacak, topallamayacak. Gebe veya yeni doğum yapmış olmayacak. Kurallara uygun olarak hayvanın eksik uzvu olmayacak. Çok düşük fiyatlı hayvanların satın alınması riskli. Özellikle Suriye'den kaçak yollarla ülkemize sokulan ve çok ucuz fiyatlara satılan hayvanlardan uzak durulmalı. Büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerekiyor. Küçükbaş hayvanların ise 6 aydan büyük ama boyları yüksek ve besili olması gerekiyor. Kurban alırken vatandaşlar bunlara dikkat etsinler."

KESİM UYARILARI

Kurbanlık hayvan aldıktan sonra kesim ve etlerin saklanmasıyla ilgili önerilerini de sıralayan Aktoz, şöyle dedi:

"Kurbanlıklar belediyelerin belirlediği yerlerde kestirilsin. Kesimler veteriner kontrolünde ve hijyen kurallarına uyarak yapılmalı. Kesim yeri temiz olmalı. Kesim yapacak kişi de temiz ve sağlıklı olmalı. Kesimde kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmeli. Kesimde hayvana eziyet edilmemeli. Kesim sırasında çevre kirletilmemeli. Yetkililer de bu konuya karşı duyarlı olmalı. Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı. Güneş görmeyen yerde 5-6 saat geçmeyecek şekilde bekletilerek et sıcaklığının düşmesi beklendikten sonra buzdolabına kaldırılmalı."
 

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.08 11:01 - Son Güncellenme: 2013.10.08 11:01 - HABER MERKEZİ
A