Kurban pazarında sahte para uyarısı

Kurban pazarında sahte para uyarısı

İnegöl İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı dolayısıyla belediye hayvan pazarındaki satıcılara sahte para dolandırıcılığı konusunda bilgi verdi.

2012.10.13 09:03 - Son Güncellenme: 2012.10.13 09:03 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kurban pazarında sahte para uyarısı

Önleyici Hizmetler, Asayiş ve Toplum Destekli Polis Bürosu ekipleri, hayvan pazarına giderek, sahte para konusunda hazırlanan broşürleri dağıtıp, satıcıların sahte parayı anlayabilmeleri için 10 özellikle ilgili bilgiler verdiler. Para üzerinde bulunan kabartmalara dikkatli bakıldığında görünen Atatürk resmi ve paranın rakamsal değeri hakkında bilgi veren ekipler, gizli Atatürk resmi ve parlak şeridin de kalpazanlar tarafından kısmen taklit edilebildiğine dikkat çekerek, parlak orta şerit üzerinde, paranın değerini bildiren yazının sahte para ile gerçek parayı ayırt etmede etkili olduğunu kaydettiler. Önleyici hizmetler Büro Amiri Komiser Umut Kaplan, "Yaptığınız tüm alışverişlerde elinize geçen paraların sahte olma ihtimaline karşı dikkatli olunuz. Tanımadığınız kişiler size çek vermek istediğinde öncelikle bankayı arayarak, çekin doğruluğunu kontrol ettiriniz. Elinizde sahte para veya çek geçtiğinde derhal polise veya jandarmaya bildiriniz. Milli değerlerimizden biri olan Türk lirası banknotlarımızı dikkatli ve özenli kullanınız. Yazıları okunmayacak şekilde kirlenmiş, yıkanmış, boyanmış, yanmış, yırtılmış veya çeşitli sebeplerle eskiyip yıpranmış olan ve değeri belirlenebilen bütün banknotlar ile yarısından daha az parçası eksik olan banknotları banka şubeleri aracılığıyla hiçbir bedel ödemeden yenileriyle değiştiriniz" dedi.
Paranın üzerinde bulunan işaretlerden sahte veya gerçek olduğunun tespit edileceğini söyleyen Kaplan, "Atatürk resminin bulunduğu ön yüzünde üst köşelere ve sol alt köşeye dokununca kağıttaki kabartmalar hissedilir. Üst kenardaki 'Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası' yazısına dokunulduğunda kabartmalar hissedilir. Paranın bu yüzündeki şekilleri, ve motiflerin üzerinde el gezdirildiğinde çeşitli kısımlarda kabartmalar elimizde hissedilir. Sağ kenarda yukarıdan aşağıya doğru uzanan ve parlak bir şerit vardır. Bu şeridin üzerinde ay yıldız ve çeşitli şekiller vardır. Ay yıldızın altındaki karenin içinde paranın rakamla değeri görülür. Parayı eğdiğinizde bu karenin içindeki rakamlar 'TL' harflerine dönüşür. Parayı eğdiğinizde bu şerit çeşitli renklerde parlar. Parayı ışığa doğru tutarak en soldaki boş alana bırakılınca Atatürk resmi görülür. Bu gizli Atatürk resminin hemen solunda paranın rakamla değeri yazılır. Paranın sol üst köşesine doğru paranın rakamla değerinin yazılı olduğu kısım ışığa tutulduğunda rakamların eksik parçalarının tamamlandığı görülür. Para ışığa tutulunca bu şeridin üzerinde paranın rakamla değeri ile 'TL' harfleri ters ve düz olarak yazılıdır. Sağ üst kenarında harfle başlayan ve arkasında 9 tane rakam yer alan seri numarası yer alır" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2012.10.13 09:03 - Son Güncellenme: 2012.10.13 09:03 - HABER MERKEZİ
A