Kurban keserken sağlığa dikkat

Kurban keserken sağlığa dikkat

Büyükşehir Belediyesi, Bursa'da vatandaşların Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve huzurlu geçirmeleri için her türlü tedbiri alıyor.

2011.11.03 13:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Kurban keserken sağlığa dikkat

 

Kurban Bayramı'nda kurban kesecek vatandaşları dikkatli olmaya çağıran Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü ve Mezbaha Şube Müdürvekili Tekin Akış, Kurban Bayramı'nda halkın ibadetlerini yaparken hem çevrelerinin hem de kendi sağlıklarını korumaları açısından kurbanlık seçimi, kesimi ve etin tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi Mezbaha Şube Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında bilgiler veren Akış, kurban seçiminde 'Veteriner Sağlık Raporu' ve 'Menşe-i Şahadetnamesi' olmayan, büyükbaş hayvanlarda 'Kulak Küpesi' ve 'Hayvan Kimlik Kartı' bulunmayan, çok zayıf, yeni doğum yapmış, bakışları ve dış görünüşü canlı olmayan, yüksek ateşli, salya akıntısı bulunan, kuyruğu, kulağı kesik, gözü kör olan, kötü kokulu ve ishali olan, çevreye karşı aşırı tepkili ve agresif olan hayvanların seçilmemesi gerektiğini söyledi.

Kurban kesimi ve etin tüketimi
Vatandaşların büyükbaş kurbanlık hayvanlarını mezbahalar veya belediyelerin gösterdiği uygun ortamlarda kesilmesi gerektiğine işaret eden Akış, kurban atıklarının uygun bir şekilde gömülmesi veya iyi muhafaza edilen torbalarla çöp toplama alanlarına bırakılması gerektiğini vurguladı. Kurban atıklarının hiçbir şekilde evcil hayvanlara verilmemesi gerektiğine işaret eden Akış, etin tüketimi ve saklanması konusunda da bilgiler vererek, "Kurban kesiminden sonra etler mutlaka gıda maddesi taşımaya uygun poşetler içinde ve temiz araçlarla nakledilmelidir. Etler tüketilmeden önce +4 derecede mutlaka 24 saat dinlendirilmelidir. 24 saat sonra tüketilmeyen etler derin dondurucuda veya kavurma yapılarak saklanmalıdır. Etler sakatatla beraber aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Etler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Ette koku, renk ve görünüm açısından şüpheye düşüldüğünde mutlaka bir Veteriner Hekim tarafından kontrol edilmelidir" diye konuştu.

Bayramda nöbetçi veteriner hekim görevlendirildi
Kurban Bayramı boyunca talep oldukça merkez ilçe belediyelerine yardım edilebileceğini de kaydeden Akış, Yıldırım Belediyesi'nin talebi üzerine Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nde görev yapmak üzere 1 Veteriner hekimin görevlendirildiğini söyledi. Şüpheli etlerin muayenesini yapmak üzere Kurban Bayramı'nın 1. günü, 08.00 ile 17.00 saatleri arasında Yunuseli Mahallesi'ndeki Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nde bir veteriner hekimin görev yapacağını kaydeden Akış, diğer günlerde de icapçı veteriner hekimlerin belirlendiğini, gerektiğinde 248 88 70 numaralı telefon ile görevli hekime ulaşılabileceğini vurguladı.
Öte yandan Akçalar mezbahasının da kurban kesimine hazırlandığını belirten Akış, Akçalar mezbahasında Kurban kesimi yaptırmak isteyen vatandaşların 0 533 483 09 98, 0 506 256 56 56 ve 0 535 417 02 32 numaralı telefonlardan ilgilere ulaşabileceklerini söyledi. Akış ayrıca, Kurban Bayramı'nın ardından merkez ilçelere ait kurban satış ve kesim yerlerinde, gerekli ilaçlama çalışması yapılarak dezenfekte edileceğini ifade etti.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2011.11.03 13:27 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A