Kurban Bayramı öncesi Bursa'da bıçak fiyatları ne durumda? "En pahalı bıçağımız 500 lira" (ÖZEL HABER)

Kurban Bayramı öncesi Bursa'da bıçak fiyatları ne durumda? "En pahalı bıçağımız 500 lira" (ÖZEL HABER)

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, bıçakçılarda hareketlilik başladı. Uzun süredir bıçakçılıkla uğraşan Selami Şirin bayram için, "Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla bıçaklara rağbet artmaya başladı. İmalatta da, satışta da bayağı yoğunuz. Kasap bıçakları, yüzme bıçakları, kemik sıyırma ve satır gibi çeşitlere ilgi var. Fiyatlar 60 liradan başlayarak 200 liraya kadar çıkıyor. Kalitesine boyutuna göre fiyatı da değişiyor" dedi. Bir diğer esnaf ise "100 liradan 500 liraya kadar bıçaklarımız mevcut. Şefe, aşçıya özel de bıçaklarımız var. En pahalı bıçağımız 500 lira" ifadelerini kullandı.

2021.07.05 09:24 - Son Güncellenme: 2021.07.05 18:01 - Bursa Bölge
A
Kurban Bayramı öncesi Bursa'da bıçak fiyatları ne durumda? "En pahalı bıçağımız 500 lira" (ÖZEL HABER)
06:47 Kurban Bayramı öncesi Bursa'da bıçak fiyatları ne durumda? "En pahalı bıçağımız 500 lira" (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Kurban Bayramı öncesi Bursa'da bıçak fiyatları ne durumda? "En pahalı bıçağımız 500 lira" (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Kurban Bayramı yaklaşırken, bıçakçılık sektöründeki hareketlilik de artmaya başladı.

Bursa Bıçakçılar Çarşısı esnafı, bıçağın ne alanda kullanılacağından, fiyatlara kadar detaylı bilgiler paylaştı.

"KURBAN BAYRAMI BİZİM BAYRAMIMIZ"

Bu sektörün içinde yetişen Mustafa Balkan, "Dedem Baki Tüfek bu sektörde, Bursa'nın öncülerindendir. Ben de 5 senedir buradayım. Çocukluğumdan beri bu çarşının içinde büyüdüğüm için bir süre sonra kopamadım. Bursa bıçağı da tarihi olarak Türkiye'de ve dünyada ismi bilinen bir şey olduğu için buraya da yabancı birisinin olmayacağını düşündüm. O yüzden kendim bu işin başında durmaya karar verdim. Pandemi durumu bana göre zincirleme gelişti. Bizim çalıştığımız kasaplar, restoranlar ve lokantalar kapalı olduğu için bizim satışlarımız da ister istemez etkilendi. Pandemiden sonra, bu açılma sürecinde de çalışmaya devam ediyoruz. Kurban bayramı aslında bizim bayramımız. İşin içine daha çok et kesimi girdiği için kurban öncesindeki hareketlilik, üretimi iki katına çıkarıyor. Hareketlilik yüzde iki yüzü buluyor. Normalde yüzme bıçağı, et doğrama bıçakları olarak kullanılan bıçaklar revaçta. Kurban üzerine işinizi görebilecek her model de elimizde mevcut. Doğrama tahtasından bıçak yüzmesine, sıyırmasına, satırına her şekilde ulaşıp hazırlıklarını buradan halledebilirler. Başlangıç bıçağı olarak yine klasik et doğrama bıçağı kurbanda tüm işi görebilir. Ayrıca mutfakta da kullanılabilir. Yüzde sekseni bizim kendi elimizle yaptığımız bıçaklardır. Fiyat yelpazemiz çok geniş. En aşağı kesimden en üste, çelik kalitesinden sap işçiliğine kadar her özelliği fiyatın değişmesine sebep oluyor. 20 liralık bıçak da 250 liralık bıçak da elimizde var. Birinci kalite, ahşap saplı ve bir numaralı bıçak 70 lira. Bıçak büyüdükçe fiyatları da artıyor. Dört numaralı bıçak 90 lira. Yine ahşap saplı doğrama bıçağımız 60 lira ama sapı plastik olursa fiyatları da değişkenlik gösterir. Kalitesine göre değişir. Müşteri geldiğinde bütçesine göre bir bıçağı burada bulabilir" ifadelerine yer verdi.

 "MESLEĞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ"

Uzun süredir bıçakçılık yapan İhsan Balkan, "İş, başımıza bazı zorluklar açıyor, fakat mecburuz ekmek parası. Geçim için yapıyoruz. Dikkat etmezsek her gün başımıza bir şeyler gelebiliyor. Mesleğimizi de severek yapıyoruz. Bıçak bileme, kılıç, çakı türünden işler yapıyoruz. Bileme işi üç-dört kısımdan geçiyor. İnceltme, parlatma ve çapakları düşürerek hazır hale getiriyoruz. İmalat uzun bir işlem. Paslanmaz çelik yurt dışından geliyor daha sonra lazer kesime gidiyor, geldikten sonra sulamaya gidiyor, taşlamaya girdiğinde zımpara ve parlatma da uygulanıyor. Sapı da takıldıktan sonra paketlemeye kadar bin tane işlemden geçiyor. Toptan yaptığımız bir iş, ayrıca bileme de yapıyoruz ve o şekilde geçiniyoruz. Elinde bıçağı olanlar, şimdiden bileme işlemine getirmeye başladı. Bayram sabahına kadar da devam ediyor. Bıçakları beş, satırları da on liradan biliyoruz. Yeni bıçak veriyoruz, tamire getirilen bıçakları onarıyoruz ve bu şekilde hazırlığımızı yapıyoruz" dedi.

"KALİTESİNE BOYUTUNA GÖRE FİYATI DA DEĞİŞİYOR"

Bir diğer esnaf Selami Şirin, "Pandemi bizi biraz etkiledi. Kurban bayramının yaklaşmasıyla bıçaklara rağbet artmaya başladı. İmalatta da satışta da bayağı yoğunuz. Normal günlerde böyle yoğun olmuyor. Fakat bayramın yaklaşmasıyla yoğunluk bayağı arttı. Kasap bıçakları, yüzme bıçakları ve kemik sıyırma, satır gibi çeşitlere ilgi var. Fiyatlar 60 liradan başlayarak iki yüz liraya kadar çıkıyor. Kalitesine boyutuna göre fiyatı da değişiyor" dedi.

"EN PAHALI BIÇAĞIMIZ 500 LİRA"

Bıçakçılık mesleğinin 141 yıldır dededen beri sürdürüldüğünü söyleyen Ekrem Doğan, "Pandemiden bizler de etkilendik. Dükkanımızı açtık ama gelen olmadı. İşimiz biraz sekteye uğradı, eski işler gibi olmadı. Bayram üzeri işler az az artmaya başladı, daha da artacak inşallah. Son on gün kala daha da artmasını bekliyoruz. Kesim için üç numara bıçak, yüzme bıçağı için oval bir de kelle sıyırma bıçağı olan sivri bıçaktan satıyoruz, fakat bunun yanında et döveceği, bileme aleti ve masat gibi kendi ürünlerimizi de satmaktayız. Bir bıçak için beş sene garanti veriyoruz, ama yirmi yıldır aynı bıçağı kullanıp bize gelen müşterimiz de oluyor. Müessesemiz eskidir 142 yıldır bu sektörde dededen dedeye çalışıyoruz. Kurban sonrası bıçak temizliğinde, önce bıçak güzelce yıkanır. Paslanır bıçaksa eğer yıkayıp kurutup yağlamak gerekir. Paslanmaz bıçaklarda ise yıkamadan, kurutmadan fazla bir işleme gerek olmuyor. 100 liradan 500 liraya kadar bıçaklarımız mevcut. Şefe, aşçıya özel de bıçaklarımız var. En pahalı bıçağımız 500 lira" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.07.05 09:24 - Son Güncellenme: 2021.07.05 18:01 - Sema Üstüntaş-pasif
A