Kur Korumalı Mevduat sisteminde ilk vade bugün doldu

Kur Korumalı Mevduat sisteminde ilk vade bugün doldu

Kur korumalı mevduata ilk katılan hesapların vade süresi bugün itibarıyla doldu. 3 ay önce hesap açanların ilk ödemesi gerçekleşiyor.

2022.03.21 14:47 - Son Güncellenme: 2022.03.21 14:47 - Ekonomi
A
Kur Korumalı Mevduat sisteminde ilk vade bugün doldu

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminde 3 aylık hesapların vadesi bugün itibarıyla doldu. Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomi Yazarı Sadi Özdemir: 

"LİRALAŞMA DEDİĞİMİZ SÜREÇ BAŞLADI"

"Vatandaş parasını 3 ay kurda tutsa o dönemde dövizde bir hareket olmasa faizi kaçırdım diye kaygı oluyordu. Faizde tutsa kurda hareket olunca ben faize yatırdım ama kurda öyle bir hareket oldu ki onu kaçırdım. Vatandaş böyle bir stresten kaçınmış oldu. Liralaşma dediğimiz süreç başladı. En son Bakan Nebati 570 milyar lira KKM sistemi ile bankada vadeleşen TL toplamını açıkladı. Yıl sonuna kadar sistem devam edebilir şeklinde de bir planlama var.

Vatandaşımız yüzde 17 faiz ile parasını bağladıysa ve doları tercih ettiyse şimdi eğer 21 Aralık'taki dolar/TL kaç lira bugün itibarıyla kaç lira. Aradaki fark yüzde 17'lik faizden daha yüksekse dolardan elde edilen gelir alınmış olacak. Kur artışı daha düşükse faiz ya da kar payı nemasını alacak. Sanki kur tarafı biraz faizi baskılamış durumda herkes yüzde 17'den bağlamadı yüzde 16'dan bağlayan da oldu.

HAZİNE'YE MALİYETİ NE KADAR? 

Bunun Hazine'ye maliyetinin 14 milyar lira civarında olabileceği belirtildi. İlk gün çok fazla hesap açıldığını düşünmüyorum. İlk anda vatandaşlar ne olduğunu anlamak istemiştir.

3 aydan çözülen parasını vatandaş yine aynı şekilde tercih edecektir. Bu enstrüman Türkiye için Covid sürecinden çıkışta bir çözüm oldu. Bunun devlete bir maliyeti olacak. Yılsonu belki de her şey normalleşmiş olacağı için süreç tamamlanmış olacak."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2022.03.21 14:47 - Son Güncellenme: 2022.03.21 14:47 - Nazan Bülbül
A