Kur'an-ı Kerim'i miras listesinde

Kur'an-ı Kerim'i miras listesinde

KKTC'deki Milli Arşiv Dairesi'nde, beton koruganlı çelik kasalarda muhafaza edilen ve çeçtiğimiz aylarda İHA tarafından varlığı dünyaya duyurulan tarihi Kuran-ı kerim 4. Türksoy Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonlar Toplantısı'nda gündeme geldi 'Lala Mustafa Paşa'nın Kur'an-ı Keriminin, Türk Dünyası Belgesel Mirası listesine kayıt edilmesine karar verildi.

2013.10.08 13:43 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:44 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
Kur'an-ı Kerim'i miras listesinde

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen, TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Milli Komisyonları Toplantısı'nda 'Lala Mustafa Paşa'nın Kur'an-ı keriminin, Türk Dünyası Belgesel Mirası Listesi'ne kayıt edilmesi karar altına alındı.

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir'de TÜRKSOY'a üye ülkelerin sahip oldukları ortak kültürel mirası koruyup dünyaya tanıtmak ve UNESCO Milli Komisyonları arasında işbirliği ortamı sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıya, KKTC Kültür Dairesi başkanlığında oluşturulan beş kişilik bir heyet de katılarak ülkeyi temsil etti.

TÜRKSOY ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun işbirliğinde 2013 yılında 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' ve 'Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti' ilan edilen Eskişehir'de düzenlenen toplantı çerçevesinde dört ana başlık altında eş zamanlı seminerler yapıldı.

TÜRKSOY Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonları Toplantısı'nın ilk kez düzenlendiği 2010 yılından beri toplantıda yer alan KKTC, ilk kez bu yıl toplantı çerçevesinde düzenlenen 4 seminerde birden temsil edildi.

Toplantı kapsamında düzenlenen; 'TÜRKSOY Üyesi Ülkeler 1.Eğitim Semineri'nde Talim Terbiye Kurulu Üyesi Salih Sarpten, '6.Somut Olmayan Kültürel Miras Semineri'nde Kültür Dairesi, Folklor Araştırma ve Geliştirme Şubesi'nden Fatoş Giritli, '2. Somut Kültürel ve Doğal Miras Semineri'nde Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten ve '2. Dünya Belleği Semineri'nde de Kültür Dairesi Kütüphaneler ve Yayım Şube Amiri Umure Örs, KKTC'yi temsilen yer alarak birer sunum gerçekleştirdi. Ayrıca bu yıl ilk kez her ülkeden bir gencin de katıldığı, ve KKTC gençlerini Halkbilimci Aliye Özsoylu'nun temsil ettiği seminerlerde, gençlerin konulara ilişkin bakış açıları ve önerilerine de yer verildi.

İki gün süren toplantı, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Moldova, Gagavuz Yeri, Rusya Federasyonu, Altay, Hakasya, Yakutistan, Tuva, Tataristan, Başkurdistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere toplam 15 ülke katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı kapsamında '2. Dünya Belleği Semineri' başlığı altında KKTC'yi temsilen Kültür Dairesi Kütüphaneler ve Yayım Şube Amiri Umure Örs'ün sunumunu gerçekleştirdiği, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi koleksiyonunda bulunan 'Lala Mustafa Paşa'nın Kur'an-ı keriminin, Türk Dünyası Belgesel Mirası Listesi'ne kayıt edilmesine karar verildi. Geçtiğimiz yıl da yine Kazakistan'ın başkenti Astana'da 3'ncüsü düzenlenen TÜRKSOY Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonları Toplantısı'na KKTC'yi temsilen katılan Umure Örs'ün önerisiyle Vakıflar İdaresi koleksiyonunda bulunan Osmanlı Dönemine ait Kıbrıs Şer'i Sicilleri, Türk Dünyası Belleğine kayıt edilmeye hak kazanmıştı.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2013.10.08 13:43 - Son Güncellenme: 2013.10.08 13:44 - HABER MERKEZİ
A