Kum üreten işletmelerin faaliyetleriyle ilgili Bursa Valiliği ve Büyükşehir düğmeye bastı!

Kum üreten işletmelerin faaliyetleriyle ilgili Bursa Valiliği ve Büyükşehir düğmeye bastı!

Bursa'da görüntü ve çevre kirliliği yaratan kum ocaklarıyla ilgili Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düğmeye basıldı. Geri dönüşüm adı altında uzun yıllardır ruhsatsız ve ÇED raporsuz kum üreten işletmelerin faaliyetlerine artık izin verilmeyecek.

2021.10.14 21:17 - Son Güncellenme: 2021.10.14 21:20 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Kum üreten işletmelerin faaliyetleriyle ilgili Bursa Valiliği ve Büyükşehir düğmeye bastı!

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan ve bulundukları gölgelerde kum üreten işletmeler, tüm vatandaşların hakkı olan yer altı kaynaklarını kullandığı gerekçesiyle standart vergiler dışında ek olarak devlet hakkı ödüyor. Fakat baz firmaların bu vergiden kaçması MAPEG'in radarına takıldı. Uzun yıllardır ruhsatsız ve Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan faaliyet yürüten ve devlet hakkı ödemeyen işletmelerin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi.

BURSA'DA DÜĞMEYE BASILDI

Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi de alınan bu karar doğrultusunda, bir süredir şehrin içinde görüntü ve çevre kirliliği yaratan kum ocakları için harekete geçti. Geri dönüşüm adı altında ruhsatsız bir şekilde üstelik devlet hakkı ödemeden kum ürettikleri tespit edilen bu işletmelerin faaliyetlerinin durdurulması ve ellerinde bulunan maden kaynaklarının devlet himayesi altına alınması için çalışmalar başlatıldı. Kentin doğasına ve çevreye bilinçsizce zarar verilerek yürütülen madencilik çalışmalarının önünün kesilmesi ise tüm çevreler tarafından sevindirici olarak değerlendirildi.

BURSA'DA BİNLERCE OCAK FAALİYET YÜRÜTÜYOR

Bursa'da 2009 yılı verileri esas alındığında 670'i arama ruhsatı, 372'si işletme ruhsatı olmak üzere 1.062 ocağın bulunduğu biliniyor. Bu ocakların %50'si büyüklük sırası ile Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Nilüfer ve Karacabey ilçelerinde yer alırken, kalan %50'si ise 13 ilçede faaliyet yürütüyor. Söz konusu ocakların arama ruhsatları T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, İşletme ruhsatları ise İl Özel İdareleri tarafından veriliyor.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.14 21:17 - Son Güncellenme: 2021.10.14 21:20 - HABER MERKEZİ
A