Kritik toplantı sonucu Kuleba ve Lavrov'dan açıklamalar
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
2022.03.10 12:57 - Son Güncellenme: 2022.03.10 16:09 - Güncel - HABER MERKEZİ
İLGİLİ VİDEO
Kritik toplantı sonucu Kuleba ve Lavrov'dan açıklamalar - 2
İLGİLİ VİDEO
Kritik toplantı sonucu Kuleba ve Lavrov'dan açıklamalar
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Antalya'da Rusya-Türkiye-Ukrayna Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basın toplantısı düzenliyor.

KULEBA'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI
En azından diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştım. Bildiğiniz gibi havadan bombalamalar gerçekleşiyor. Ben buraya insanı bir amaçla geldim.
Tahliyeler konusunda Lavrov taahhüt vermedi.
Çabalarımızı sürdürmeye karar verdik. Amacımız çözüm sağlayabilmek. Ben yine bu formatta görüşme için hazır olacağım, eğer bir ilerleme kaydedebilirsek.
Ukrayna asla teslim olmayacak.
"SAVAŞI DURDURAMIYORUZ"
Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız.
"ATEŞKESTE İLERLEME YOK"
İki Dışişleri Bakanı bir araya gelince tanım gereği barış, güvenlik konularını ele almaları gerekiyor.
24 saatlik ateşkes konusunda anlaşmamız için çaba gösterildi. Ateşkes konusunda ilerleme gösteremedik.

LAVROV'UN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI
Sayın Erdoğan'ın talebiyle gerçekleşti. Biz teklifini kabul ettik. Biz prensip olarak her türlü temastan yanayız. Bu Ukrayna krizinin çözülebilmesi için. Bizim tek isteğimiz, bu temasların bir katma değeri olması gerektiğini söyledik. Bunu herhangi bir şekilde bizim Ukraynalı mevkidaşlarımız tarafından, bu görüşmelerin ana konusu dışına çıkılmasının engellenmesinden yanayız.
Siviller Ukrayna yönetimi tarafından rehin tutuluyor, canlı kalkan olarak kullanılıyor. Biz her gün tahliye koridorları açık kalacak dedik. Bunların güzergahları ve süreleri hep birlikte saptanacak dedik. En uygun güvenli yollar saptanacak dedik ve buna göre hareket ettik. Şunu da hatırlattık mevkidaşlarımıza, Belarus'ta somut bazı adımlar atıldı ve bir hukuki taslak hazırlandı. Ukraynalı meslektaşlarımız Kiev'de bunun üzerinde çalışıp cevap vereceklerini söyledi. Belarus'taki müzakereler çok önemli.
"BAŞKA ÜLKELERE SALDIRI HAZIRLIĞIMIZ YOK"
Eğer özel askeri operasyon nasıl yürüyor diye soruyorsanız bunun değerlendirmesini bizim Savunma Bakanımız ve Devlet Başkanımız vermektedir. Bunun plana uygun olduğu belirtilmiştir. Yurt dışından gelen silahlar konusunun ise çok tehlikeli olduğunu düşünüyoruz. Ukrayna'ya binlerce öldürücü silahlar, seyir füzesi aktardıklarını görüyoruz. Başka ülkelere saldırı hazırlığımız yok ancak yeter ki onlar bize saldırmasınlar. Ukrayna ile alakalı egemenlik konuları Belarus'taki müzakerelerde tartışılacak.
"UKRAYNA'YA KİM SİLAH SOKUYORSA SONUÇLARI OLACAKTIR"
Rusya sınırı yakınında biyolojik çalışmalar yapılıyor. Yasaklanmış bir faaliyetle uğraştıkları açık. AB de aynı şekilde. ABD askerlerinin Ukrayna'da böyle bir şey yapmadığını söyledi. BM yetkilileri de bilgiye sahip olmadıklarını söylediler, bu da bizi şaşırtmıyor. ABD'li askeri yetkililer bunu çok gizli şekilde yürüttüler. Laboratuvarlarda böyle şeyler yaptıklarını biliyoruz. Ukrayna'ya kim silah sokuyorsa, bu hareketlerinin sonuçları olacaktır, bunun sorumluluğunu taşımaktadırlar.
Ukrayna'yı anti Rus haline getirmeye çalışan Batı'dır. 2000'li yıllardan itibaren Ukraynalılardan karar vermelerini istediler. Ya bizimle ya bize karşısın dediler. Nasıl bir ahlak anlayışı bu? Batı yanlısı bir aday olduğunda son dönemde olduğu gibi, 2009'da olmuştu, Ukrayna anayasasına karşı gelerek, Ukrayna Anayasa Mahkemesi'nin 3. tur oylamayı kabul etmesini sağladılar. O zaman hiç kimse hiç kimseyi tehdit etmedi. Ukrayna'yı adım adım Batı yanlısı, deneysel bir enstrüman haline getirdiler. NATO, Ukrayna'nın tamamen özgür olmasını istedi. İstediği bloğu seçmesi için. Askeri üsler konusu gündeme geldi, silahlarla tehdit, bir de şimdi biyolojik laboratuvarlar ortaya çıktı. Biz kesinlikle Ukrayna'daki tutumumuzu herhangi bir şekilde aklamak, anlatmak zorunda değiliz. NATO'lu ya da NATO'suz Ukrayna'nın silahlandırılmasını kabullenemeyiz. Biz Ukrayna'da Neo Nazi devlet eğiliminin böyle devam etmesine izin veremezdik.
Emin olun ki biz krizden tamamıyla sağlıklı bir psikoloji ile çıkacağız. Şuurlu bir şekilde çıkacağız. Bizim en ufak bir hayalimiz yok. Batı kendi değerlerinden bahsettiği zaman bambaşka şeyler amaçladığını anlıyoruz.
Putin, temaslardan asla vazgeçmez ama bunlar kendi çıkarları için yapılmaya çalışılıyorsa bundan geri adım atabiliriz. Kuleba, buna değindi. Ben ona hatırlattım, biz her zaman buluşmaktan, bir sonuç alacaksak hazırız dedim. Ukrayna hükümeti anayasa karşıtı darbeden sonra oluşan bu hükümet sırf buluşmak için buluşmak istiyor. Kameralara oynuyor. Kiev rejimi o cumhuriyetleri tamamen ablukaya aldığında da buluşalım dedi. 2019'da Paris'te, Kiev bütün görüşmelerimizi ilettik ama onlar en ufak bir çözüm sunmadılar. Biz de Paris kararlarının uygulanması gerektiğini söyledik, niçin bir zirve daha yapalım dedik. ABD, Türkiye ve Çin yaptırımlara katılsın istiyor, bu saygısızlıktır.
"ZELENSKİ İLE BULUŞABİLECEĞİMİZİ SÖYLEDİK"
Biz Zelenski ile buluşulabileceğini söyledik, bunun için ön hazırlık yapılmalı. Belarus'ta bize söylenilen somut cevapları bekliyoruz.
(Ukraynalı gazetecinin sorusuna yanıt) Olgu, gerçek dediniz ama ben başka bir kelimeyi tercih ederdim, sahte, yalan derdim. Bunlarla dolduruyorsunuz. Ben bir kadının kaçırıldığıyla ilgili en ufak bilgiye sahip değilim ancak Kiev rejiminde milletvekilleri kayboluyor. Milletvekili Shevsenko kayboldu bulamadınız mı onu hala? Pek çok şey söyleyebilirsiniz ama ben şu ana kadar böyle bir bilgi almadım ama sayın milletvekili Kiev'de kayboldu. Burada basın konferansı yapıyoruz, söyleme yapmıyoruz. Siz çok büyük bir kahraman olacaksınız memleketinizde, size bu kadar yeter.
Ortaya çıkan bazı bilgiler bizi çok endişelendiriyor. Pentagon onlarca biyolojik/askeri laboratuvar kurmuş. Bunu nasıl açıklamalı? Biz cevap bekliyoruz. Başvurumuzu yaptık. Bunun barışçıl bir deney olmadığını, biyolojik savaş üretmeye yönelik olduğunu, etnik amaçla kullanıldığı ihtimali konusunda şüphe yok.
"BU RUSYA İÇİN ÖLÜM KALIM SAVAŞI"
ABD ve NATO anlaşmaları ile ilgili, Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili taleplerde bulunduk. Bize dediler ki 'Ukrayna bizim ve biz karar veririz' dediler. Bizim önerdiğimiz şeyleri hep reddettiler. Biz, fiziki/askeri tehdit yaratılmaması gerektiğini söyledik.
Bu gerçekten de ölüm kalım savaşı bir anlamda. Rusya, dünya haritasında olacak mı olmayacak mı? Bu savaş veriliyor şu anda.
#Canlı: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor https://t.co/UT0DZG68kz
-- AA Canlı (@AACanli) March 10, 2022