Kripto paralar kağıt paraların yerini alır mı? (ÖZEL HABER)

Kripto paralar kağıt paraların yerini alır mı? (ÖZEL HABER)

Kripto paraların oldukça gündemde olduğu bu dönemde, ekonomi yazarı Feridun Eyüpoğlu kripto paraların geleceği ve merak edilenleri yanıtladı. Eyüpoğlu, "Bu imkânlarla kripto paraların yakın gelecekte kâğıt paraların yerini alması mümkün değil" diye konuştu.

2022.04.11 11:22 - Son Güncellenme: 2022.04.11 11:27 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Kripto paralar kağıt paraların yerini alır mı? (ÖZEL HABER)
07:51 Kripto paralar kağıt paraların yerini alır mı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Kripto paralar kağıt paraların yerini alır mı? (ÖZEL HABER)

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN

Teknolojinin gelişmesiyle farklı ürünler tasarlanıp kullanılıyor. Bunlardan biri de kripto paralar. Türkiye'de çoğu kişinin sahip olduğu ve yatırım aracı olarak kripto paralar, son zamanlarda oldukça gündemde. Türkiye'de de yaşanan kripto dolandırıcılıkları ve hak kayıpları sonrasında kripto paraların güvenliği nasıl sağlanıyor? Bursada Bugün Ekonomi Yazarı Feridun Eyüpoğlu tüm bu soruları ve daha fazlasını yanıtladı.

"ÇOK SIĞ BİR DÜŞÜNCE"

Kripto paraların tedavülde olan kağıt paraların yerini alacak mı sorusu üzerine; bazı kişiler ve kurumlar arasında kripto paralar üzerinden işlemler yapıldığını söyleyen Eyüpoğlu, kullanım yaygınlığının çok düşük olduğunu belirtti.

Yaygınlaşması da pek çok kanun ve kuralın zaman içerisinde oturması sonucu olabilir diyen Yazar Eyüpoğlu, "Blokchain dediğimiz kavramı sürekli dile getiriyoruz. Çünkü bu vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Dolayısıyla kripto kavramı dediğimiz şey de bir şifreleme, blokchain üstüne kurulmuş bir sistem. Burada pek çok farklı işlemin yapılması mümkün. Piyasada kripto paralar para birimiymiş gibi bir algı var. Bu algının çok sığ bir algı olduğunun altını çizmekte fayda var. Çünkü sunulan hizmet imkânları çok geniş ve zaman içerisinde daha da gelişecek, özellikle de kurumlar kabul ettikçe. Şu anki işlemlerde kriptoların tedavüldeki para birimlerinin yerine geçmesi mümkün değil. Kripto paraların kullanılması ile ilgili kanunlar daha yeni yeni oturmaya başladı. Kanuni altyapı olmadığı sürece, merkez bankaları kabul vermediği sürece para gibi kullanımı çok sınırlı kalacaktır. Kâğıt para da zaten yavaş yavaş azalan bir unsur. Çünkü bankacıların kullandığı bir elektronik para söz konusu. Bu sistemdeki kullanım en basitinden kredi kartları vasıtasıyla artmakta. Dolayısıyla kâğıt para kullanımının hızı düşmekte. Ancak kripto paraların onların yerini alması çok daha uzun bir zamanı gerektiriyor" diye konuştu

KRİPTO PARALAR GÜVENLİ Mİ?

Kripto para güvenliğini değerlendiren yazar, "Güvenlik dediğimizde çok farklı kavramları yan yana getirmek söz konusu. Çünkü kripto paranın kalitesi dediğimiz bir kavram var. Nasıl bir sistem ve altyapının üzerine kurgulanmış? Nasıl bir yazılımı var? Nasıl şifrelenmiş? Ve hedefi nedir, kullanım alanı nedir? Bu soruların cevaplarına göre bir güvenlik meselesi söz konusu. Bir de kripto paraların sunum olarak kullanıldığı bir alanlar var. Yani piyasalar, borsalar var. Oraların güvenliği de ayrı bir mesele. Burada kripto paraların saklanması önemli. Bunun dışında hangi platformdan satış yaptığınız da önemli. Çünkü her an kilidi kapıya vurup kaçan bir yönetim takımı da olabilir. Türkiye yakın geçmişte bunu Thodex'le yaşadı. Bunların dolayısıyla kripto paraların çok yakın takipte olması gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN KRİPTO PARALARA BAKIŞ AÇISI NE OLMALIDIR?

Kanunlar, kurallar oturduğu takdirde kripto paranın kullanılması için yer ve zaman var. Yoksa birileri hak kaybına uğruyor diyen Eyüpoğlu, "Kripto paranın enflasyonu önleyici özelliği olması ihtimali düşük. Çünkü enflasyonun pek çok farklı kaynağı var. Sadece para basarak enflasyon yaratmazsınız. Örneğin bugün maliyeti enflasyonu var. Kripto paralarda satın alınıyor ve aldığınız para birimi de dolar. Dolayısıyla dolara bağımlı bir sistem. Bu sistem tümüyle dolara bağlılığını kaybederse belki bu haklı bir görüş olabilir enflasyonu kontrol etmek anlamında" dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2022.04.11 11:22 - Son Güncellenme: 2022.04.11 11:27 - HABER MERKEZİ
A