Kripto para piyasasında yerli yatırımcının sayısı 5 milyonu geçti

Kripto para piyasasında yerli yatırımcının sayısı 5 milyonu geçti

Piyasalarda son birkaç yılın en popüler para birimi kripto para, piyasalarındaki dalgalanmaları nedeniyle halen Türkiye'deki küçük yatırımcı için bir muamma. Türkiye'deki kripto para borsalarını, sosyal medyanın kripto para değerine etkilerini uzman isme sorduk. İşte detaylar...

2021.06.29 16:28 - Son Güncellenme: 2021.06.29 16:29 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Kripto para piyasasında yerli yatırımcının sayısı 5 milyonu geçti

Kripto para piyasasında şu anda irili ufaklı 40 adet yerli borsa var. Dünyada da 372 borsa olduğu belirtiliyor. Kripto para piyasalarında işlem yapan yerli yatırımcı sayısı 5 milyonu geçti. Bu konuda Avrupa'da ilk sıralardayız. Dünyada da önlerdeyiz. Dünyadaki işlem hacmi bir ara 2,5 trilyon dolara çıkmış olsa da spekülatif hareketler sonrasında bu rakamın 1,7 trilyon dolara kadar düştüğünü gördük. Her gün bu rakam değişiyor.

Piyasanın yüzde 45'ini Bitcoin, yüzde 16'sını Ethereum oluşturuyor. Kripto para piyasalarında hareketli gelişmeler sürüyor. Türkiye yakın geçmişte Thodex, Vebitcoin, Sistemkoin borsalarının batışlarına tanık oldu. Borsaların sahipleri halen yakalanamadı. Son dönemde ise kripto paralar ciddi düşüş ivmesiyle gündeme geliyor. Çin'in yerel finansal kurumlarının ve ödeme sistemlerinin kripto para hizmeti vermesini yasaklaması, Tesla CEO'su Elon Musk'ın halen devam eden sosyal medya paylaşımları da hızlı düşüş kaydetmelerine yol açtı. Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ve Litecoin gibi para birimlerinin değer kaybı sürüyor. Günlük ve haftalık kayıplar kaydediyorlar. Bu alana yatırım yapanlar da tedirgin bekleyiş içinde.

Kripto paranın değerinin artış ya da azalışında sosyal medyanın etkisi

Kripto paraların popüler hale gelmesinde ve değerlenmesinde sosyal medyanın da çok büyük etkisi var. Yatırımcıların sosyal medyadaki yorumları ve sosyal medyayı kullanmaları da fiyatların tırmanmasını sağladı. Kökeni ve ne olduğu bilinmeyen pek çok yatırım tavsiyesi yapan insan var. İnsanları yanlış yönlendiren pek çok hesap bulunuyor. Bu alanda sadece uzman hesapları takip etmek gerekiyor. Bunlara karşı çok dikkatli olmak lazım. Bu yolla en çok değeri artan ise Dogecoin oldu. Dogecoin'in 2021'de değeri yüzde 10 binden fazla çıktı.

Sosyal medya deyince Tesla'nın kurucusu Elon Musk'tan özel olarak bahsetmek gerekiyor. Onun bir tweeti ya da emojisi kripto paraların değerini fırlatıyor ya da düşürüyor. Onu spekülatör olarak değerlendirenler de var. En son sosyal medya üzerinden Bitcoin'le ilgili kırık kalp emojisi paylaştı. Tek bir tweet'le değerini düşürdü. Piyasalar bu kadar kırılgan maalesef. Ama bu alana yatırım yapanlar döviz ve altın gibi yatırım araçlarından elde ettiklerinden bazen daha fazla kazanabiliyor. Bu nedenle yatırımcılar son gelişmelerden korksa da halen ilgilerinin sürdüğünü görmemiz mümkün.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2021.06.29 16:28 - Son Güncellenme: 2021.06.29 16:29 - HABER MERKEZİ
A